Založ si blog

Definícia fašizmu a Ukrajinská realita.

 

Čo znamená pojem fašizmus, ktorý často, ako nálepku, používajú politici, novinári, blogeri, aj diskutujúci, bez toho, aby konfrontovali filozofické rozhranie pojmu, a realitu?

                     Pre pojem fašizmus, sú mantinely široko.

1. Prof. Cantoni: Pojem fašizmu.Definícia fašizmu vyplývala z postupnosti dialektického materializmu. V knihe ruskej propagandy sa fašizmus definoval ako najvyšší stupeň vývoja kapitalizmu. Uvedomte si, ako ťažko túto definíciu môže aplikovať africký diktátor. Diktátor v krajine, v ktorej neexistuje nielen kapitalizmus, ale ani nijaký priemysel. 

2. Fašizmus je totalitná, antidemokratická ideológia, násilné reakčné pravičiarske politické hnutie, ktoré sa v konečnom dôsledku prejavuje ako otvorená teroristická diktatúra. Fašizmus má podporu vo všetkých spoločenských vrstvách obzvlášť v časoch politických a ekonomických kríz, ničí demokratické slobody a diskriminuje členov špecifických (etnických) minorít a ľudí s odlišnými názormi. Fašisti veria vo vládu silnej ruky”. Fašizmus stavia na silnom nacionalizme, ktorý sa často mení na rasizmus. EuroEkonóm.sk

3. Wikipédia: Charakteristika fašizmu

Na Ukrajine vládne predsa parlamentná demokracia, kapitalizmus a trhová ekonomika… Či…?

Ukrajinský konflikt nám vyniesol na hladinu bahno súčasného usporiadania novokapitalistickej spoločnosti, v bývalých socialistických štátoch. Na Ukrajine, v Rusku, ale aj na Slovensku, nám po r. 1989 s prechodom štátu z centrálne riadenej, na trhovú ekonomiku, prišli ,,pomôcť“ tisíce odborníkov, prevažne z USA a za naše peniaze. Ústredným leitmotívom transformácie bol pritom prechod väčšiny majetku zo štátneho vlastníctva do súkromných rúk a vznik oligarchie, teda formy vlády, pri ktorej má moc a majetok v rukách len malá skupina osôb.

Oligarchický kapitalizmus je vlastne feudalizmus.

Táto oligarchická forma vlády sa nazýva kapitalizmus, alebo trhová ekonomika. Keďže najvyspelejší Západ (USA, VB), oligarchický spôsob riadenia spoločnosti prevádzkuje dlhšie, vzťahy medzi vládnúcou vrstvou  – majiteľmi výrobných prostriedkov, pozemkov a nehnuteľností, na strane jednej a predajcami vlastnej práce  – teda zamestnancami, na strane druhej, sú vyváženejšie,  oligarchovia sa nezviditeľňujú a vládnu prostredníctvom volených parlamentov a vlád. Na Ukrajine, kde oligarchia, úplne bez maskovania a mimikier, jednak všetko vlastní a jednak najbohatší oligarchovia sú ešte aj gubernátori, ministri, premieri, či prezidenti, vidíme podstatu kapitalizmu a tou je neskrytý návrat k feudalizmu.                                                                                                                                                                  Kým štát (Ukrajina), nemá na zaplatenie dlhov za odobratý plyn, tak oligarchovia, okamžite po vyhlásení nezávislosti Donecka a Luhanska, sú schopní postaviť armádu a viesť vojnu. Ako sa súkromné osoby dostanú k zbraniam, delostrelectvu, technike a raketám? Všetci si myslíme, že takým niečim disponuje iba štát a jeho armáda. Ukrajinskí oligarchovia, ktorí vlastnia obdoby našich SBS, behom niekoľkých týždňov boli schopní z nich vytvoriť armádu, disponujúcu ťažkými zbraňami. Mafiáni ktorí riadia štát.

Oligarchovia na Ukrajine kontrolujú priemysel, prírodné zdroje, TV kanály, printové, aj elektronické médiá. Občan sa tak dozvie iba to, čo chcú.

 

Ukrajina, fašizmus a neonacizmus? To by Západ predsa nepodporoval…

Západný novinár: Nacistické tendencie a trendy na Ukrajine.

Silovú iniciatívu pri zvrhnutí prezidenta Janukoviča, vyvinuli ozbrojení povstalci z hnutí Pravý sektor a Sloboda, ktoré vedú Dmitrij Jaroš a Oleg Tjahnybok. Pri stretoch s políciou na Majdane, začiatkom roku,  ich bojové útvary použili okrem reťazí, železných tyčí a zápalných fliaš, aj strelné zbrane.

Ich duchovným vzorom je Stepan Bandera, ktorý pri obsadení Ukrajiny Nemeckom, vytvoril vo Ľvove  Ukrajinský štát. Skončil v koncentráku a po prepustení riadil Ukrajinskú povstaleckú armádu, ktorá sa, jemne povedané, pomocou teroru na území Ukrajiny, Poľska, aj Slovenska, snažila vybojovať nezávislosť od Poľska a Ruska.

Takéto vyhlásenie proti Západu, EU, médiám, Rusom, Židom, oligarchom a neviem, komu ešte, vydal vo februári tohto roku, Dmytro Jaroš, šéf Pravého sektora. Dnes on, aj s Tjahnybokom, po boku s oligarchami, napr. Kolomojským, Porošenkom ( t. č. prezident), sformovali niekoľko trestných práporov, ako Azov, Donbas, Ajdar a i., ktoré vedú vojenské ťaženie, proti vlastným spoluobčanom  v Donecku a Lugansku, ktorí si v referende odhlasovali nezávislosť.

Komentátori občianskej vojny na Ukrajine, označujú hnutia Pravý sektor a Sloboda za zoskupenia s fašistickou filzofiou, pričom Západ sa tvári, že nevie, o čom je reč a médiá sa snažia takýchto kritikov vytesňovať.

V tomto príspevku A. Barabanov spôsobil moderátorovi ČT vrásky na tvári prehlásením o fašistickej povahe hnutí, ktoré EU podporuje.

Tu zasa P.C. Roberts kritizuje Americkú podporu Junty na Ukrajine.

 

        Znaky fašizmu a neonacizmu

* Na Ukrajine verejne pôsobia ozbrojené vojenské oddiely, patriace k hnutiam Pravý sektor a Sloboda, ktoré používajú rovnošaty so svastikou,  hlásia sa otvorene k fašistickým historickým symbolom a osobnostiam. Zastrašujú a likvidujú akúkoľvek opozíciu, spoločne so súkromnými armádami oligarchov riadia politický život v krajine. Ich spôsob jednania je silový, zmeny nedosahujú politicky, ale násilím.

* Na Ukrajine po ozbrojenom štátnom prevrate, a neústavnom odvolaní prezidenta (ústava predpisuje 75 % hlasov v parlamente, skutočnosť bola 72,88%), sa totalitné vedenie krajiny, pokúsilo zakázať jazyk Ruskej menšiny zákonom. Kandidát na prezidenta Oleg Carev bol fyzicky napadnutý, oligarcha Kolomojský, gubernátor Dnepropetrovska, sa mu v telefóne vyhrážal, že na jeho hlavu vypísal odmenu a Carev nakoniec stiahol svoju kandidatúru. V krajine bolo zakázaných a vypnutých 14 TV staníc, šíriacich signál z Ruska, boli eliminované akékoľvek opozičné názory v médiách. Znakom totality je obmedzenie slobody tlače, cenzúra, masívna propaganda, násilné potlačenie opozície a opozičných názorov, zákaz niektorých parlamentných strán (KS).

* Po referendách v Luhansku a Donecku, ktoré takmer 90 % vôľou oprávnených voličov vyhlásili svoju samostatnosť, vláda v Kyjeve, ktorá sa k moci dostala ozbrojeným štátnym prevratom, zaútočila na tieto regióny, pričom viac ako 4 mesiace bombardovala letecky, delostrelectvom, mínometmi, či dokonca kaťušami a raketami mestá a dediny, čím sa dopustila vojnových zločinov a genocídy, spôsobila exodus vyše 700 tisíc utečencov z tejto oblasti, obrovské materiálne škody a straty na životoch, v tejto chvíli čítajúce viac, ako 20 tis. osôb z oboch strán konfliktu.

* Ukrajinský priemysel, hospodársky aj politický život je roky riadený korporáciami, patriacimi jednotlivým oligarchom, ktorí navyše v politických funkciách, ako gubernátori, ovládajú jednotlivé regióny (napr. Kolomojský je gubernátor Dnepropetrovska).

* Spoločnosť sa silne militarizuje, okrem armády pôsobia v krajine oddiely politických strán Sloboda a Pravý sektor, ako aj oddiely patriace jednotlivým oligarchom. Tieto ozbrojené zložky si násilím vynucujú zákony v parlamente, ako aj obsadzovanie jednotlivých postov v štátnej a regionálnej správe, čím totalitným spôsobom riadia politický život v krajine.

* Na Ukrajine prebieha práve násilný pokus o eliminovanie, vyhnanie, či asimilovanie Ruskojazyčného obyvateľstva. Sú zriadené filtračné tábory, v ktorých prebieha triedenie obyvateľstva z dobytých oblastí Donbasu a ich násilné presťahovanie do iných regiónov.

* Vyhrotený nacionalizmus, ktorý preferujú všetci Ukrajinskí politickí lídri, vodcovia strán Sloboda a Pravý sektor, ako aj oligarchovia, je tiež jedným zo znakov totalitného zriadenia, ktoré je aktuálne ospravedlňované občianskou vojnou. Tá však vznikla, ako dôsledok ozbrojeného prevzatia moci.

* Vlády v krajine po prevrate sa zmocnila nevolená rada, komisia, po Španielsky Junta, ktorá prevzala moc a nasmerovala krajinu do občianskej vojny a ťažkej krízy. Neskôr bola táto Junta čiastočne legitimizovaná po prezidentských voľbách, novým prezidentom P. Porošenkom. Úplné zdanie legitimizácie chcú dosiahnuť usporiadaním volieb na časti územia, ktoré v súčasnosti kontrolujú. Včera Porošenko, strážený žoldniermi súkromnej US armády Academi, navštívil Mariupol.

Totalita, či demokracia?

Môžeme teda diskutovať, či aktuálne zriadenie na Ukrajine je ,,iba“ totalitou, alebo ho niektoré poznávacie znamenia posúvajú do kategórie štátov, v ktorých prvky riadenia a moci môžeme označiť za fašistické.

V každom prípade môžeme skonštatovať, že dnešné zriadenie, ktoré sa k moci dostalo ozbrojeným prevratom a vedie vojnu proti vlastnému obyvateľstvu, nie je demokraciou.

USA, hlavný podporovateľ tohto nedemokratického zriadenia, tak vytvárajú v chaose, ktorý sa voľakedy nazýval medzinárodné právo, jeden precedens za druhým.

Na Ukrajine podporujú vládu, ktorá bojuje ťažkými zbraňami proti vlastnému obyvateľstvu.

V Sýrii sa snažia zvrhnúť vládu, ktorá bojuje proti vlastnému obyvateľstvu.

V Lýbii zvrhli vládu, ktorá bojovala proti vlastnému obyvateľstvu.

To, samozrejme, je súčasťou ich strategického plánovania, v žiadnom prípade sa nejedná o nejaký rozmar. Je to plán.

Medzitým-  dlho očakávaná predbežná správa Holandských vyšetrovateľov k pádu lietadla MH17 na Ukrajine:

,,Lietadlo spadlo v dôsledku štrukturálneho poškodenia, pôsobením veľkého množstva vysokoenergetických objektov, ktoré prenikli do konštrukcie zvonka“. Bodka.

A. Mozgovoj – veliteľ práporu ,,Duch“: ,,Niet žiadneho prímeria, to iba Kyjev sa v tejto fáze vzdal a potrebuje doplniť a preskupiť sily“. Bodka.

 

With respect

domino  svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425616x
Priemerná čítanosť článkov: 9633x

Autor blogu