Založ si blog

11/9/2001. Ako padajú výškové budovy?

Doc. Ing. Ivan Němec, CSc. je profesorom mechaniky na Brnenskom VUT. V r. 2011 obhájila pod jeho vedením M. Juráňová diplomovú prácu na tému Dynamická analýza kolapsu výškovej budovy. Ako východzie podklady pre výpočty diferenciálnych rovníc, použili parametre dvojičiek WTC. Pre počítačovú simuláciu použili dva rozdielne počítačové programy. Svoju prácu zverejnili na medzinárodnej vedeckej konferencii. K akým záverom došli, sa dozvieme z troch, cca 10 min videí, na ktorých je prednáška o spôsoboch výpočtov s názornými počítačovými simuláciami a z dvoch rozhovorov s Ing. Němcom.

,,Také rýchlosti pádu, aké sme videli v priamych prenosoch z kolapsu budov WTC, nemôžeme dosiahnuť ani v počítačovej simulácii, ani pri numerickom riešení diferenciálnych rovníc. Dve sily brzdiace pád, sa totiž nedajú z rovnice odstrániť. Je to odpor, ktorý vzniká nárazom padajúcej hmoty na nehybnú hmotu a zotrvačná sila padajúcej hmoty. Výpočtami sme zistili, že pád budovy sa mal zastaviť zhruba po 80 -tich metroch”- hovorí Ing. Němec. Rozhovor s I. Němcom, v ktorom jednak vyslovuje pochybnosti k záverom vyšetrovacej komisie, jednak podrobne popisuje postupy pri výpočtoch.

Výpočty Ing. Němca začínajú od momentu pádu vrchnej časti veže, nad miestom, kde narazilo lietadlo. Nezaoberajú sa tým, prečo vrchná časť začala padať. Skúmajú dynamiku pádu vrchnej časti a jej  pôsobenie  na spodnú časť. Zaoberajú sa tým, v ktorom momente sa podľa rovníc pád zastaví.

Pri výpočtoch bol použitý program RFEM, ktorý zaberá 25 % trhu EU s programami pre výpočet stavebných konštrukcií a ako kontra program, český program z ústavu stavebnej mechaniky FyDik.

David Chandler, fyzik a matematik (k WTC7):,, Ak budova padala prvých tridsať metrov rýchlosťou voľného pádu, vyplýva z toho záver, že konštrukcia nekládla padajúcej hmote žiadny odpor. Konštrukcie budov však nekladú nulový odpor. Ak padá horná časť budovy, napr. 15 poschodí na spodnú časť budovy, tak spodná časť budovy pôsobí na padajúcu rovnakou silou, akou padajúca pôsobí na ňu. Výsledok je že horných 15 poschodí zničí 15 poschodí pod sebou a potom sa pád zastaví.

Spodné poschodia sa vždy dali do pohybu tesne pred tým, ako na ne dopadli vrchné poschodia. Ten hladký pád indikuje jedno vysvetlenie – spodné poschodia boli postupne odstreľované.“

Na prvom z videí Ing. Němec v úvode hovorí, že v prednáške sa bude zaoberať výlučne mechanikou v súvislosti so zákonmi zachovania hmoty, energie, hybnosti. Video.

V druhom videu uvidíme spôsoby výpočtov a aké varianty parametrov odporu konštrukcie budovy boli pre jednotlivé simulácie použité.  Video.

V treťom videu uvidíme niekoľko variantov pádu budov pri slabších a silnejších odporových hodnotách konštrukcie, pri prepočítaní a simulácii obidvoma programami.Video.

Ďalší rozhovor s Ing. Němcom na serveri Zem & Vek, si môžete prečítať TU. V rozhovore podrobne opisuje postup výpočtov, použité parametre a závery z nich vyplývajúce.

                    Prečo je tak ťažké hovoriť pravdu?

P.C.Roberts:

,,Pretože pravdu hovoríte proti vláde.

 Vládnej verzii, prečo sa budovy WTC zrútili, neverí jediný fyzik. Na amerických univerzitách sú však katedry fyziky na federálnych peniazoch závislé. Fyzik, ktorý vysloví nahlas, čo má na srdci, ohrozí nielen svoju kariéru, ale aj svojich kolegov. Fyzik Steven Jones, ktorý o tom, že k deštrukcii troch budov WTC bol použitý termit, prehovoril ako prvý, musel  pristúpiť na rozviazanie pomeru s vlastnou univerzitou, inak by prišla o prostriedky z federálneho rozpočtu.“

Na záver moje dva články na túto tému:

Článok z 11.9.2013. Tu.

Článok z 13.9.2013. Tu.

Venované tisícom priamych i nepriamych obetí z útokov 11/9/2001 a stovkám tisícov obetí v krajinách, v ktorých sa tieto útoky stali zámienkou k  vpádu, agresii, okupácii  a rozvratu.

With respect

domino  svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426821x
Priemerná čítanosť článkov: 9641x

Autor blogu