Založ si blog

Nový cieľ USA na zmenu režimu: S. Arábia ?

USA nutne potrebujú „spáchať ďalšie dobro“ a zastaviť ďalší krvavý režim, aby si po svetovou verejnosťou nie príliš vysoko hodnotených inváziách do Afganistanu (2001), Iraku (2003), Líbye (2011), Sýrie (2013),  (na Ukrajinu 2014), vylepšili bilanciu o režim, ktorý je síce ich (a teda aj našim), spojencom, ale v tomto prípade by sa naozaj našlo málo hlasov, ktoré by sa „kráľovskej rodiny“, sediacej v púšti na rozprávkovom bohatstve zastali.

Saudská Arábia nebola zatiaľ označená za cieľ a to ani v slávnom prejave gen. Wesley Clarka, ktorý vyniesol na svetlo plány (dnes už väčšinou realizované), na invázie do siedmych krajín: TU (zapnite si titulky).

Mali by USA na takýto prepad dôvod?

1. Horúce dôvody existujú

Vražda saudskoarabského novinára na veľvyslanectve v Turecku,  nepochybne môže byť tým spúšťačom.

Nebudeme si ju rozoberať, ale  všimnime si jednu významnú vec:

Koho táto vražda najviac poškodila (samozrejme, okrem obete)?

Odpoveď: Saudskú Arábiu!

Veď na kieho boha, by režim, ktorý si žije v starostlivo pestovanom tieni, bokom od cerberovského dohľadu inak prísnych „ľudskoprávne“ a na „hodnoty“ orientovaných štátov a aktivistov, zorganizoval brutálnu vraždu na očiach celého sveta, ak by nechcel sám spáchať samovraždu?

A ktorý režim by chcel takúto samovraždu spáchať? Žiadny!

Čo z toho vyplýva? Že rozkaz na vykonanie tejto vraždy mohol dať niekto iný…

To neznamená, že krájať chudáka Chašúgdžího nemohli Saudi. Ale nemuselo to byť nutne na rozkaz Saúdskeho princa. To by musel byť šialený (čo do istej miery aj je). Že príkaz prišiel od princa Salmána, tvrdí CIA. Ak berieme do úvahy, že dynastiu Saudov zakladali priamo US špeciálne služby, a ochrana kráľovskej rodiny spadá do ich kompetencie dodnes, takáto správa znamená, že:

JE POTREBNÉ REŽIM DESTABILIZOVAŤ

a o tom je tento článok.

Znamená to, že vraždu mohli spáchať saudské špeciálne služby, kooperujúce s US službami, či priamo plniace ich rozkazy.

 

Časť tajných služieb každého štátu (veru aj SR), podlieha nadnárodnému riadeniu a občas robia kroky vedúce k výmene režimu aj vo vlastnom štáte (aj tie naše), pretože vláda ich nemá celé pod kontrolou a o časti vôbec netuší.

Keďže stopy v prípade pokrájaného novinára vedú neomylne do kráľovského paláca, môže byť táto vražda tou povestnou kvapkou, ktorou pretečie pohár. A čo ďalšie ten pohár naplnilo?

 

2. Staré a stále dôvody

  • Pri útokoch z 11/9 2001, 15 z 19 únoscov lietadiel pochádzalo zo S. Arábie. A Usáma Bin Ládin bol tiež z tamodiaľ. A koľko dobrého predtým pre USA urobil a aj tak mu to nepomohlo.
  • Saudská Arábia poskytuje hlavné krytie pre všetky operácie v Blízkovýchodnom regióne, pri operáciách USA a Izraela, tak, aby nebolo vidieť, že za týmito operáciami sú tieto dva štáty (to by sa mohlo zdať, ako hlavná spojenecká výhoda, ale pri určitej konštelácii je možné všetku špinu spláchnuť spolu s režimom)
  • Saudská Arábia patrí k najväčším držiteľom USA dlhopisov a financuje tak  časť americkej životnej úrovne. Riziko výmeny režimu je teda veľké, ale je nepravdepodobné, že „vývozom demokracie“ do tohto štátu by sa nový režim staval proti svojmu veľkému ochrancovi.
  • Saudi príliš často podporujú protiamerické skupiny, vďaka čomu umierajú US vojaci a tí, čo prežijú o tom doma veľa rozprávajú – Saudi dlhodobo financujú Al – Kaidu a an – Nusrá a už to vie každý – viď tento článok kapitána US Army, ktorý slúžil v Iraku a Afganistane a „učil dejiny“ vo West Pointe.

Nič by tak nepotešilo armády US vazalov – od US štátnych zamestnancov, cez politikov ovládaných štátov, až po spriaznené médiá, ako táto výmena režimu, aj keď nie je (zatiaľ ) v pláne.

Kým pri Iraku, Afganistane, Líbyi, Sýrii a Ukrajine, musia klamať, či už vedome, alebo nevedome, tárať o dôkazoch, ktoré neexistujú, demokracii, ktorú pošliapavajú a o hodnotách, na ktoré aj tak serú…,

…pri Saudskej Arábii, ako cieli, by stačilo hovoriť pravdu, pričom by sa museli brzdiť, aby jej nepovedali veľa…

Skrátka a dobre, režim v Saudskej Arábii pravdepodobne pácha toľko „šibalstiev“,  že málokoho bude mrzieť, ak pôjde paradoxne ku dnu za niečo, na čo nemusel dať rozkaz.

3. Dôvody proti

  • Saudská Arábia je jedným z najvýznamnejších spojencov Izraela a tým aj USA v regióne.
  • Na Saudskú Arábiu sa toho veľa vie a jej zločiny tak vlastne nikoho neprekvapia. Že veľa z tých zločinov pácha v záujme iných krajín, až tak veľa ľudí nevie.
  • Slávny rozhovor s titulkami – jeden zo zakladateľov Al – Kaidá, šejk Nabeel Naim hovorí o prepojení tohoto zoskupenia s USA, Izraelom, Muslimským bratstvom a ďalšími: TU.
  • Saudská Arábia, je psychologicky najväčším dodávateľom ropy do USA a najväčším odoberateľom produkcie vojensko priemyselného komplexu -akýkoľvek prevrat v súčastnej globálnej konštelácii, môže znamenať, že sa do toho niekto vloží (Rusko, Čína, Irán) a veci nepôjdu plánovaným (pre USA a Izrael), a priaznivým smerom.
  • Kým v ostatných krajinách, kde sa robil prevrat, nešlo nutne o víťazstvo USA, stačí dlhodobý chaos (kde sa nachádza slávny nápis:“ Ordo ab chao – Poriadok z chaosu?), v tomto prípade je životne nutné, aby veci sadli. Pretože negatívne dôsledky môžu byť kolosálne.
  • Hlavný dôvod proti: USA dosiahli zníženie cien ropy. Donald Trump: „Zaznamenali sme zníženie cien ropy zo 70 USD na 54 USD. Je to, ako keby nám znížili dane. Vďaka, Saudská Arábia, pokračuj s cenami ešte nižšie.“ Nie je to čarovné? Vražda novinára –  „stopy“ vedúce  do domu Saudov – tlak na nich – zníženie cien – rozprávkové zisky – operácia sa vydarila, poobzerajme sa po ďalšej obeti…

Zhrnutie

Zvrhnutie kráľovského režimu v Saudskej Arábii, zdá sa, nie je zatiaľ na programe dňa.

Vidíme síce vraždu novinára, ako generálny spúšťač, ale vidíme aj riziká takejto operácie pre USA.

Čo ma zaujalo?

Touto vraždou sa pripravili podmienky pre takýto útok. Kto ich pripravil, nie je dôležité, aj keď by sme to radi vedeli. Ak ich USA budú ignorovať, je celkom možné, že dôjde k ďalšej a ďalšej udalosti.

Svetová verejnosť obrancov hodnôt, mieru a demokracie, túžiaca občas po krvi, bude huckať a nabádať USA, aby „trhali“.

Tu sa však riziká zjavne vyrovnávajú očakávaným výnosom. Možno táto kvapka, ešte nie je tou správnou kvapkou.

Ale kvapkanie pokračuje a núti „Sauronovo oko“, zameriavať pozornosť na tento tikajúci problém.

S úctou

Domino Svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1423057x
Priemerná čítanosť článkov: 9615x

Autor blogu