Založ si blog

Novým americkým prezidentom sa stal – Kongres?

Iste ste v decembri 2016 zaregistrovali, že B. Obama na sklonku svojho vládnutia, vypovedal 35 ruských diplomatov (a špiónov), a tí dostali 72 hodín na odchod z USA.

Rusi síce protestovali, ale s odpoveďou vyčkávali až do týchto dní. Prečo?

Čakali, že Donald Trump prevezme vládu a vzťahy sa zlepšia.

Ale Donald, napriek odkazu Američanom, že: „Moc sa vracia z Washingtonu do vašich rúk“, nedokázal (zatiaľ), účinne uchopiť moc nad impériom a tak Rusom nezostávalo nič iné, než v odpovedi na vyhostenie svojich diplomatov (a špiónov), dorovnať skóre šokujúcim spôsobom – navrhli Američanom znížiť počty US diplomatov (a špiónov), v Rusku, na počet, aký majú Rusi v USA, teda asi na 455 ľudí.

To ale znamená, že z Ruska sa vysťahuje cca 755 diplomatov (a špiónov).

Iná interpretácia tejto udalosti.

Donald Trump na to, aby naozaj získal moc, musí nahradiť obrovské množstvo ľudí inštalovaných režimom B. Obamu, ľuďmi, ktorí budú lojálni jeho režimu.

Po vyhostení 35 Ruských diplomatov (a špiónov), vedel, že Rusko odpovie.

Uvedomoval si, že vyhostenie Rusov z decembra 2016 je príčinou, ktorá vyústi do následku – vyhostenia cca 755 Američanov.

Tak iba vyčkával na to, že jednu z nutných kádrových zmien, sa mu podarí uskutočniť „cudzími rukami“.

Do USA sa teda vráti cca 755 naštvaných diplomatov (a špiónov) a budú nadávať na Putina, či Obamu.  Trump  tak vykoná nutné čistky, ale propagandisticky ich môže využiť proti Rusom, alebo bývalej vláde.

Prebratie moci Kongresom je však realitou.

Donald Trump vyzeral ponížený, keď musel podpísať zákon, s ktorým nesúhlasil. Neskôr Rex Tillerson  oznámil, že zákon blokuje obnovenie dobrých vzťahov s Ruskom a ani on, ani prezident s ním nesúhlasia.

Proti Trumpovi sa však postavila aj vlastná – Republikánska strana, to znamená, že situácia je viac, ako vážna.

V Americkom ústavnom systéme totiž patrí zahraničná politika výkonnej moci, teda prezidentovi…

V USA sa reálne začína ďalšie kolo vojny o moc…

US elita, ktorú zastupujú kongresmani, pred voľbami, aj po voľbách ohlásila ruské zasahovanie do US volieb a táto agenda, spolu s Krymom, Ukrajinou a Sýriou, slúži na živenie prízraku ruskej hrozby, kvôli ktorej sa bude zbrojiť, tlačiť na spojencov, sankcionovať, to všetko v snahe ochrániť Ameriku.

Obvinenia Trumpa z toho, že je dosadený Rusmi, sú obvineniami z vlastizrady a establišment sa usiluje Trumpa zbaviť funkcie. US prezident, ako Putinov agent? To sa skvele predáva…

Ale Washington Post už cíti koniec tejto bubliny, keď oznamuje:“Hľadanie dôkazov o dohode Putin – Trump, sa rúca“.

Vojna medzi US elitou a prezidentom nesporne USA oslabuje – a berie im energiu, ktorú by potrebovali inde.

McCain: „Nedovolíme útoky na našu demokraciu. A o tom je tento zákon. Musíme sa postaviť na svoju stranu, nie ako republikáni, nie ako demokrati, ale ako Američania.“

Kongres odštartoval nové kolo „protiruských“ sankcií, ktoré ale zďaleka presiahli rámec bežného zákona.

Znemožnili prezidentovi v budúcnosti tieto sankcie zrušiť a Kongres sa tak, zmocnil časti prezidentských právomocí, čo môže byť chápané, aj ako ústavný puč.

Kongres, napriek tomu, že sa skladá s Republikánov a Demokratov, hlasoval, až na štyroch odvážlivcov, ako jeden muž!

Keďže jednotliví kongresmani hlasujú za záujmy elít, korporácií, oligarchie a klanov,  ktoré ich vytiahli k moci, peniazom a vplyvu, vidíme, kto vlastne v US demokracii skutočne vládne.

Moc sa teda v žiadnom prípade z Washingtonu do rúk ľudu nevrátila.

Navyše sankcie USA zasahujú veľmi citlivo záujmy EU.

Napríklad na poli energetiky veľmi tvrdo vymedzujú, že firmy z Ruska sa nemôžu zúčastňovať nad povolenú mieru investícií, projektov v USA  a Európe.

US firmám a (spojencom z EU) sankcie zakazujú, resp. vymedzujú spoluprácu, obchod a investovanie v ťažiarenských technológiách, ktoré Rusi potrebujú pre otváranie polí na plánované zásobovanie Európy a Ázie plynom.

Sankcie sa snažia zastaviť plynovody Nord Stream 2 (S. Gabriel), a Turecký prúd.

USA pritlačia na EU s jednoznačnou požiadavkou stopnúť rozširovanie dodávok plynu z Ruska. Vedenie EU síce slovne proti sankciám protestuje, ale nemýľme sa – splnia každý rozkaz z USA.

Čo urobia Nemci a čo urobia Turci?

Sankciám USA sa reálne  môžu postaviť aj Turci, aj Nemci. USA sa totiž sami vmanévrovali do situácie, kedy viditeľne nestačia riadiť celý svet – organizujú prevrat vo Venezuele, priamo riadia Ukrajinu, ale vojnu o Ukrajinu zatiaľ nevyhrávajú, velia NATO, po svete majú rozmiestnených vyše 700 základní, čo je jednak reálna vojenská sila, ale aj obrovská finančná záťaž.

– okupujú a riadia Irak, od roku 2003 a na US ambasáde v Iraku majú vyše 17 000 ľudí, vojensky a politicky „kontrolujú“ Afganistan

– stoja za vznikom Islamského štátu a pomocou neho, ako svojej neoficiálnej armády sa snažili zvrhnúť Assadovu vládu v Sýrii a do dnešných dní, prostredníctvom Kataru, S. Arábie, Jordánska, Turecka, Izraelu, Libanonu a i. poskytovali IS masívnu logistickú, vojenskú, materiálnu, informačnú, ekonomickú podporu, viac ako 6 rokov rôznymi kanálmi svoj projekt IS kryjú,vyzbrojujú, zabezpečujú personálne, cvičia, liečia a i.

– a Erdogan ich podozrieva, že mali prsty aj v nevydarenom prevrate v Turecku, pričom mu nešlo iba o funkciu, ale aj o život…

Napriek masívnej, aj  priamej podpore IS, vojnu o Sýriu prehrávajú.

A  v Donecku bol bez veľkého mediálneho záujmu ohlásený vznik Maloruska. Všetci to podceňujú, ale to je projekt nahradenia neexistujúcej štátnosti Ukrajiny, prijateľný pre všetkých. A znamená to zníženie vplyvu USA….

USA okupujú Nemecko a Japonsko od r. 1945. Tí, čo s týmto tvrdením nesúhlasíte, položte si prosím, niekoľko otázok:

bola vojenská prítomnosť armády ZSSR po 21.auguste 1968 na území ČSR okupáciou? Nesporne. Prečo? ZSSR mal vybudované desiatky kasární, mal tu tisíce vojakov, ovplyvňoval politiku ČSR, mal vplyv na zloženie vlády, určoval zahraničnú politiku ČSR, ovplyvňoval ekonomiku, vojenské cvičenia armády ČSR v rámci VZ prebiehali pod velením sovietskej strany, médiá písali o dočasnom pobyte spriatelených armád, kto to spochybňoval, stal sa nepriateľom…

A – mohla ČSR, tak, ako teraz Rusko – vyhostiť Ruských diplomatov? Ani vo sne!

je teda vojenská prítomnosť USA na Nemeckom území okupáciou? Nesporne. Prečo? USA majú  v Nemecku od r. 1945 vybudované desiatky základní, majú tam tisíce vojakov, ovplyvňujú politiku Nemecka, majú vplyv na zloženie vlády, určujú zahraničnú politiku Nemecka, ovplyvňujú ekonomiku, vojenské cvičenia Bundeswehru v rámci NATO, prebiehajú pod velením americkej strany, médiá píšu o dočasnom pobyte spriatelenej armády a kto to spochybní, stane sa nepriateľom…

A – môže Nemecko, tak, ako teraz Rusko – vyhostiť Amerických diplomatov? No, nedávno tajné služby USA, aj Nemecka odpočúvali Merkelovú (myslím, že vtedy išiel niekto symbolicky domov), ale Merkelová svojim chovaním dala najavo, že je to vlastne súčasť jej zmluvy na funkciu…

Tak je to okupácia, nie je to okupácia?

Ak niečo vyzerá, ako mačka, je to chlpaté, má to štyri nohy, mňauká to a chytá to myši, obvykle to bude naozaj mačka…

Takže, aj spriatelený dočasný pobyt armád USA na Nemeckom území, časť Nemcov nazýva proste – okupácia.

Inak: Je normálne, ak USA prijmú (extrateritoriálny) zákon, ktorým môžu postihovať Nemecké firmy za činnosť v Nemecku, EU, alebo v Rusku?

Ale US právny systém práve zastáva zásadu extrateritoriality.

To ale znamená, že US právo je nadradené nad právo akejkoľvek krajiny (prakticky všetky krajiny sveta), aj nad medzinárodné právo. USA teda môžu zasahovať podľa vlastných zákonov na území akéhokoľvek štátu a do akýchkoľvek právnych vzťahov v tom štáte, ak nadobudnú dojem, že sú ohrozené ich záujmy.

Prečo? G. Friedman:“ Pretože máme impérium“.

Naproti tomu Ústava SR podriaďuje zákony SR medzinárodnému právu, zmluvám a zákonom.

Nemecko bude logicky,  smerovať k tomu, aby sa postupne osamostatnilo.

Ale v tom prípade USA môžu zasiahnuť aj silou…

Do r. 2022 majú Nemci odstaviť všetky svoje jadrové reaktory. Nahrádzajú ich jednak obnoviteľnými zdrojmi, ale kľúčovými, pre energetickú bezpečnosť sa stávajú paroplynové elektrárne.

Preto Nord Stream 2. Pretože potrebujú zabezpečiť oveľa väčšie dodávky plynu z Ruska.

USA naopak potrebujú tomu zabrániť. Chcú prinútiť Nemecko, aby odoberalo skvapalnený plyn z USA. Preto USA budú sankcie rozširovať, nie zmierňovať a využijú k tomu silu všetkých svojich spojencov.

Prečo Nemci jednoducho neodoberajú viac plynu z USA? Kvôli cene. Ruský plyn je lacnejší, ale aj tak je jeho cena vysoká, tzn. Nemci budú tlačiť na oveľa väčšie objemy, aby stlačili ceny.

A aby toho všetkého na USA nebolo málo, rozohrali ťažkú hru voči Severnej Kórei. 

Sankcie a vyhrážanie sa silou, tlak na Čínu a Rusko, aby umravnili svojho suseda, prelety bombardérov nad Kórejským polostrovom, demonštrácia sily z vojnových lodí.  Všetko vyššie uvedené a mnoho ďalších ,,projektov“, ktoré majú USA rozťahané po celom svete, začína pôsobiť ako balvan na krku, ktorý ich sťahuje ku dnu.

Vnútropolitická vojna medzi Trumpom a elitami, ktorá začína naberať na obrátkach, im ani vážnosti, ani stabilitu nepridá.

Práve naopak.

Horúce politické leto predznamenáva, že jeseň bude, čo sa tohto typu udalostí týka, napínavá.

S úctou
Dominik Svetík

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426136x
Priemerná čítanosť článkov: 9636x

Autor blogu