Založ si blog

Kto má číslo na Islamský štát?

Britský minister zahraničia, Philiph Hammond v programe BBC predniesol čarovné vety:

Na svete vraj existuje jediný človek, ktorý môže okamžite ukončiť 5 rokov trvajúcu intervenciu v Sýrii – Vladimír Putin, Ruský prezident.

Hammond pritom na otázku, či by členov tzv. Sýrskej opozície označil za demokratov, odpovedal záporne.

 

Stačí vraj jediný Putinov telefonát Assadovi, pričom mu má povedať, že hra sa skončila. 

Britský MZV Hammond tak nasvietil ,,jednoduchý“ pohľad Západu na to, ako konflikty, ktoré vyvolal, možno živiť a ako ich možno končiť.

1. Západ v Sýrskej vojne neustále cez médiá pretláča dojem, že ide iba o konflikt Assada s opozíciou, akoby Islamský štát, ktorý  5 rokov tvorí podstatnú väčšinu tej ,,opozície“- neexistoval.

Ak je to naozaj opozícia, ako môže 5 rokov bojovať proti Sýrskej armáde, spôsobiť jej straty vyše 56 tisíc mužov a dokonca 5 mesiacov vzdorovať synergickým útokom Ruského letectva a pechoty Hizballáhu, Iránskych gárd a Sýrskej armády.?

2. Hammond navrhuje Putinovi, aby zradil spojenca a prenechal ho na ,,doriešenie“, podobne, ako Líbyu – svojej nájomnej armáde, ktorú podporuje tzv. ,,koalícia proti IS“, hlavne Turecko, S. Arábia, Katar, USA a iní.

Ako sa nájomná armáda ,,koalície proti IS“ volá? Volá sa Islamský štát (nateraz, v budúcnosti bude mať iné meno…). 

Hammondov stručný odkaz je oveľa, oveľa širší, ako sa na prvý pohľad zdá. V globálnej politike a nadnárodnom riadení štátov jeho odkaz značí: A) Ak Rusko nechá západu Sýriu, Rusko bude môcť dosiahnuť mnohé ústupky: skončia sankcie, skončia útoky na Rubeľ, skončí snaha Západu usporiadať v Moskve ,,Majdan“, skončí snaha NATO obkľučovať Rusko a ako bonus prestane Západ podporovať Kyjevskú banderovskú bandu a nechá Ukrajinu v Ruskej zóne vplyvu (napríklad prestane blokovať vyšetrovanie MH17).

B) Ak Rusko nenechá svojho spojenca Západu, tak sa tlak na Rusko zintenzívni: všetko, čo je v bode A), bude pokračovať, médiá a politici budú hystericky tlačiť na ,,Ruskú hrozbu“ a nutnosť jej čeliť. Západ začal organizovať ,,Majdan“ v Bielorusku (všimnite si, kto dostal Nobelovu cenu za literatúru) a v krajinách, ktoré s Ruskom susedia, sa takisto pod vplyvom NGO a US ambasád ,,dejú veci“.

Tlak Západu bude narastať.

Rusko si musí spočítať, či jeho zdroje sú natoľko stabilné, že môže čeliť sústredenému tlaku dlhodobo.

Pre Západ nie je problém zradiť spojenca – Kaddáfí, Hussajn a ďalší, sú už na ,,pravde Allahovej“. Preto si Putin uvedomuje, že sľuby Západu platia iba dovtedy, kým zaschne atrament na zmluvách – v prípade dohody s Janukovičom, neplatilo ani to…

Na schopnosti Západu zradiť spojencov by mal myslieť aj Erdogan a feudáli v Rijáde…

Kto zatelefonuje Islamskému štátu?

Hammondove návrhy (odkazy, vyhrážky), Putinovi, veľmi vtipne okomentovala aj hovorkyňa Ruského MZ – Maria Zacharová.

Na svojej FB stránke navrhla rozobrať slová Britského MZ a pokračovala:

,,Ak by sme pristúpili na návrhy našich britských kolegov a Assad by odišiel, čo bude ďalej, kde sa stratí Daeš (Islamský štát)?

Aj im niekto zatelefonuje a povie im, že hra skončila? A kto im vlastne zavolá?“

V týchto jednoduchých slovách sa skrýva ďalšia veľká otázka:

Tí, ktorí riadia Islamský štát a vieme, že tí páni nesedia v stanoch v púšti, ale vo vládnych budovách v Rijáde, Ankare, Washingtone a Londýne, po ,,ruskej zrade“, po tom, čo dostanú Sýriu a jej zdroje, rozpustia svoju pechotu, svoju nájomnú armádu – rozpustia Islamský štát?

Ako si dovolím vysloviť takéto obvinenie? Podľa REUTERS, hlásia bojovníci v oblasti Allepa, zásielku veľkého množstva rakiet zem – zem. Na vyzbrojovaní, zásobovaní, podpore (aj liečbe zranených v Tureckých, Saudských, Jordánskych, či Izraelských nemocniciach), sa podieľajú minimálne tieto štáty, USA operujúce v Sýrii, Turecku a Iraku nevynímajúc. Rakety Stinger sa predsa niekde vyrábajú…

Možno. Ale keďže IS je iba prostriedkom k napĺňaniu ich ambícií, premenujú IS, ,,premaľujú firemnú tabuľu“ a vznikne nová ,,teroristická organizácia“.

Ale so starými sponzormi.

A kto zatelefonuje sponzorom…?

Aktuálne správy: Sýria napísala list na RB OSN, ako sťažnosť na Turecké bombardovanie a vojenskú podporu  IS zo strany Turecka.

13. února 2016 počínaje odpoledními hodinami těžká turecká artilerie umístěná na tureckém území provedla ostřelování syrského teritoria, jehož cílem se stala místa, kde se nacházejí syrští Kurdové, a také pozice Syrské arabské armády; krom toho turecké dělostřelectvo mířilo i na vesnice Maraanaz, al-Malikijja, Minag, Ajn Dakna a Bazi Bag, v nichž žijí civilisté, což je přímým aktem turecké podpory ozbrojeným teroristickým skupinám“.

Toto ostřelování bylo reakcí na vojenskou ofenzívu prováděnou vojsky Syrské arabské armády na frontách severní části provincie Aleppo, a které patrně mělo být pokusem zvednout bojovného ducha ozbrojených teroristických skupin, které zde prohrávají,“ – píše se v dopise.

Dále v dopise Ministerstvo zahraničí SAR uvádí, že v tentýž den 12 motorových vozidel typu pick-up vybavených kulomety ráže 14,5 mm proniklo z turecké strany na území Sýrie skrze pohraniční přechod Bab As-Saljama. Doprovázelo je přibližně 100 vojáků. Část z nich jsou vojáci turecké armády, část turečtí žoldáci. Do této chvíle pokračuje operace převozu zbraní a munice přes uvedený pohraniční přechod na území syrského města Azaz, – píše se dále v dopise.

S úctou

domino svetík

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426746x
Priemerná čítanosť článkov: 9640x

Autor blogu