Založ si blog

Úvahy nad sýrskou opozíciou.

Taliban je podľa USA teroristická organizácia. Ak by však bojoval proti Assadovi, čítali by sme o ňom, ako o ,,umiernenej opozícii“.

Žonglovanie s týmto pojmom sme si ,,užili“ zo správ na Majdane. Videli sme ozbrojený štátny prevrat, v ktorom bol za použitia bojových oddielov, zápalných bômb, aj strelných zbraní zvrhnutý prezident, zvolený podľa  európskych demokratických štandardov. O ľuďoch, ktorí mali byť označení ako zločinci a vrahovia, počúval každý človek na západe, ako o ,,umiernenej opozícii.“

Jacques Mayard, poslanec francúzskej Republikánskej strany pre Le Figaro:

„Umírněnou syrskou opozici“, o které mluví Washington a Paříž, je teď možné najít pouze v salonech evropských a amerických hotelů, ve skutečnosti však „ útvary syrské osvobozenecké armády, vyzbrojené USA, už dávno přešly se všemi zbraněmi a věcmi do řad islámské fronty a skupiny Džabhat an-Nusra“.

Dopisovateľ britského týždenníku Independent Robert Fisk, ktorý pôsobí na Blízkom východe, je toho istého názoru, ide však ešte ďalej a pýta sa: ,,ak Západ označuje jednu stranu konfliktu v Sýrii, ktorý už trvá štyri roky!, za ,,umiernenú opozíciu“, ktože to pripravil za ten čas o život takmer 56 000! vojakov bojujúcich pod velením Bašara Assada“?

Niekoľko otázok v súvislosti so sýrskou opozíciou.

Prečo by opozícia bojovala po boku teroristickej organizácie, akou je Islamský štát, pričom by dopustila ničenie vlastnej krajiny, vraždenie a genocídu, spôsobila by vojnu, rozvrat a chaos?Prečo by opozícia dovolila IS obsadiť takmer 60 % územia svojej krajiny cudzej mafiánskej organizácii?

Aké má opozícia záruky, že potom, čo zvrhne Assada, mafiánska organizácia, ktorá jej pomáhala, sa zriekne dybytého územia, opustí krajinu a nechá opozíciu vládnuť?

Ak nie, nechá opozícia Islamskému štátu časť územia Sýrie? Nechá všetko, čo budovali a za čo umierali predchádzajúce generácie, akejsi teroristickej organizácii, aby si tam vybudovala vlastný štát?

Ako by po prípadnom víťazstve takáto opozícia spravovala krajinu? Ak tvrdí, že spôsoby B. Assada sú tyranské, že je to diktátor, nie sú jej spôsoby prevzatia moci  tisíckrát horšie?

Aké demokratické princípy, akú spravodlivosť by v krajine zaviedla opozícia, ktorá, po tom, čo nemala šancu vyhrať vo voľbách, zvolila násilie, lož a teror za svoj spôsob cesty k moci?

Je toto vôbec opozícia?

Ako bežne v našich zemepisných šírkach označujeme zoskupenie, ktoré svoje politické, náboženské, ekonomické, či iné ciele dosahuje za použitia násilia, teroru, ozbrojeného povstania? Bývalo dobrým zvykom, že takéto organizácie sme nazývali teroristická organizácia, alebo aj mafiánska organizácia.

Prečo sa teda nedržíme tohto zaužívaného termínu, aj pri konfliktoch v Sýrii, či na Ukrajine?

Ušetrili by sme si kopu nedorozumení.

Iste tiež vieme, že jedinou legálnou cestou, ako sa môže dostať opozícia k moci sú voľby. Mnohokrát však opozícia vo voľbách nemá žiadnu šancu. Má sa kvôli tomu uchyľovať k ozbojenému prevratu?

Je Bašár Assad legitímne zvolený prezident?

V roku 2014 sa vo vojnových podmienkach konali v Sýrii posledné voľby, ktorých sa zúčastnilo 11 634 412 z 15 845 575 Sýrčanov, ktorí sa mohli zúčastniť volieb. Bašar Assad získal 87% hlasov. Jeho protikandidát Hassan Abdullah al-Nouri, predstaviteľ „Národnej iniciatívy pre správu a zmeny v Sýrii“,  absolvent univerzity J.F.K. v Kalifornii a zastánca ekonomickej liberalizácie, získal 4,3 % hlasov.

Nouri uznal porážku, Asadovi pogratuloval a vyhlásil, že volebný proces bol jasný a transparentný. Dodal, že on, aj jeho zástupcovia si:,, skontrolovali sčítanie hlasov a nezistili vady“.

Keďže ani OSN nevyslovilo pochybnosti, je vláda Bašára Assada legitímnou vládou v Sýrii a akýkoľvek pokus zosadiť ju inak ako voľbami, je zasahovaním do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu, čo je podľa Charty OSN porušením medzinárodného práva.

Muslimské bratstvo a Arabská jar.

Akokoľvek mierumilovne jeho názov znie, Muslimské bratstvo zastrešuje aj mnohé teroristické organizácie, ako Al – Kajdá, Boko Haram, al Nusrá, alebo mnohé organizácie tvoriace Islamský štát, ktorý je dnes hlavným protivníkom Sýrskej vlády.

Po sérii civilných protestov, ktoré odštartovali v decembri 2010 v Tunisku,  sa tieto v nasledujúcich týždňoch rozhoreli vo väčšine arabských krajín do ozbrojených povstaní, obzvlášť v Egypte, Alžírsku, JemeneJordánsku, Bahrajne, Sýrii a v Líbyi. Tieto udalosti označujeme ako ,,Arabská jar“.

V Sýrii  protesty v r. 2011, vyústili do rozsiahlej občianskej vojny, v ktorej sa obidve strany konfliktu dopustili vojnových zločinov.

Sýrska vláda po nich označila Muslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a za členstvo v nej bol trest smrti. Nie je presne známe, koľko ľudí padlo v stretoch proti Sýrskej vláde, ani koľko z nich bolo členmi Muslimského bratstva a ďalších desiatok islamských bojových organizácií, nie je známe, ani koľko trestov smrti za členstvo v teroristických organizáciách udelila Sýrska vláda.

V našich médiách sa však nedočítame, že existuje aj sýrska opozícia, ktorá bojuje proti Islamskému štátu.

Takže v Sýrii naozaj nájdeme aj opozíciu, ktorá sa k moci netúži dostať za cenu totálneho zničenia krajiny.

Aj keď súčasný stav sa už, bohužiaľ, inak nazvať nedá.

a na záver

Je módou nazývať v západných médiách Assada mäsiarom a tyranom. Ako by však reagovala napríklad vláda v USA, pri útoku ozbrojenej skupiny na Biely dom?

Nie je to tak dávno, čo polícia pri Bielom dome zastrelila v aute ženu, ktorá si pomýlila cestu.

Nebola ozbrojená a v aute mala svoje dieťa. Nazval niekto po tomto Obamu mäsiarom?

Iste viete, že USA v rámci boja proti terorizmu, ľudí strieľajú bez súdu, zo vzduchu, dronmi: Podľa The Bureau of Investigative Journalism, 2004 – 2015 vykonali drony iba v Pákistane 420 útokov s počtom 2 471– 3 983 zabitých,  pričom iba 4% z nich mohli byť teroristi. Podľa akej normy medzinárodného práva USA postupujú?

A pikoškou bude, ak sa niektoré krajiny, ktoré už USA ,,oslobodili spod diktatúry“, obrátia na Rusko, so žiadosťou o pomoc proti IS.

Po teroristickom útoku na nemocnicu v AFG Kundúze, sa  USA naozaj nemôžu sťažovať, že sa o nich v médiách málo píše. Ale pozor! V tomto prípade môže ísť o ,,veľkú hru“. USA sú týmto útokom nesmierne poškodené (podobne, ako Rusko s MH17) a môže tu ísť o útok pod falošnou vlajkou, čiže veci nemusia byť také, akými sa na prvý pohľad zdajú.

Minulý mesiac bol totiž odvolaný generál John Allen, veliteľ operácií proti IS. Dôvod? Za rok vojny, ktorú v mene USA viedol proti IS, po takmer 7 tisíc náletoch a vynaložených 4. miliardách USD, IS prosperoval, ako nikdy predtým….

Každý, kto chce robiť z Američanmi vybombardovanej nemocnice s 22 obeťami ,,teroristický čin roka“, sa asi iba teraz zobudil, alebo si neuvedomuje, že US army nie sú žiadni ,,žabaři“.  V irackej Fallúdži zlikvidovali vyše 200 tisíc Iračanov za použitia arzenálu, ako ochudobnený urán, či biely fosfor, pričom následky toxického zamorenia, ako rakovina, poruchy DNA, či počet mŕtvych novorodencov je na úrovni Hirošimy…

a na koniec

Iste si pamätáme, ako v prípade US sankcií na Irak Saddáma Hussajna, bol blokovaný akýkoľvek Iracký obchod s ropou, neskôr zamenený za program: ,,Potraviny za ropu“.

Myslíte si, že zablokovať obchod IS s ropou by bolo pre USA také ťažké? Ak to dodnes neurobili, znamená to iba jediné: toky peňazí z predaja ropy Islamským štátom smerujú do štátov a k ľuďom, ku ktorým by peniaze z výnosov z teroristickej činnosti rozhodne smerovať nemali. Ale to už sme v rovine konšpirácií…

Ničmenej, šéf iráckych brigád Hádi Amirí skonštatoval, že bojovníci IS pochádzajú zo 108 krajín a prišli do IS cez jedinú – Turecko.

Pre istotu teda, sledujme toky peňazí.

S úctou

Domino Svetík

 

 

 

 

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426796x
Priemerná čítanosť článkov: 9641x

Autor blogu