Založ si blog

Ste za pričlenenie Krymu k Ruskej federácii?

Tak bude znieť prvá otázka v referende, ktoré prebehne na Kryme 16.marca 2014.

„Ste za pričlenenie Krymu, ako autonómnej republiky, k Ukrajine?“ To bude druhá možnosť.

Podľa rozhodnutia Krymského parlamentu, si občania Krymu budú môcť voliť medzi týmito dvomi ,,jednoduchými“ otázkami.

Krym týmto rozhodnutím vlastne najviac vyjasnil situáciu a prispel k zníženiu napätia.

Má Svet niečo proti tomu? Vôľa občanov je najvyšším zákonom a tak ju Svet, ktorý ,,Krymská otázka“ v poslednej dobe poriadne zamestnáva, môže iba privítať, nech už sa ,,Krymčania“ rozhodnú akokoľvek.

Zároveň Ruská Duma ide prerokovať zákon o možnom pristúpení Krymu k RF. Predpokladá sa, že zákon bude prijatý skôr, ako referendum, takže v čase jeho konania, budú účastníci vedieť, či Rusko súhlasí, alebo nie…

Názory Ruských expertov TU.

Ukrajinské vojská, ktoré sú umiestnené na Kryme, boli vedením polostrova označené za okupačné…

Referendum tak vlastne potvrdí stav, ktorý v praxi už platí.

Rusko si vytvorí zákon, na základe ktorého bude môcť prijať v budúcnosti aj iné regióny.

Vytvára sa tak precedens, pretože menšina v akomkoľvek štáte, ak si trúfne, môže meniť hranice.

Ťažko však môžeme obviňovať Moskvu. USA, NATO a EU tento model použili v Kosove, ako prvé.

Dúfajme, že podobný nepoužije Maďarsko, s veľkými menšinami vo Vojvodine a na Slovensku…

 

Prečo sa Krym s referendom tak ponáhľa?

,,Konanie vlády v Kyjeve, ktorú Krym odmietol uznať, je nepredvídateľné a na polostrove sa obávajú jednak silového zásahu zo strany Kyjeva, ktorým by sa vláda pokúsila tento proces zastaviť, jednak útokov zo strany extrémistov, ktorí by sa prípadne pokúsili občanov zastrašiť „, vyjadrila sa na Ruskom portáli mk.ru, hovorkyňa Krymského parlamentu.

Dnes do Kyjeva dorazila jednotka 300 špičkových žoldnierov súkromnej agentúry ACAD (Blacwater). Neviem, či to referendum stihnú…

,,Súd v Kyjeve zrušil všetky rozhodnutia Krymského parlamentu a označil ich za nezákonné. Kyjev sa môže pokúsiť akýmkoľvek spôsobom našu vôľu zablokovať“, doplnila hovorkyňa.

,,Vláda ostreľovačov“ v Kyjeve a jej ochrancovia, určite v tejto otázke nepovedali posledné slovo, pretože na Ukrajine sa v týchto dňoch nájde viac oblastí, s chuťou odtrhnúť sa od Kyjeva a úspešný pokus Krymu by ich mohol povzbudiť. Videá, ktoré Vám v amerických médiách neukážu.

Estónsky minister zahraničia potvrdil autenticitu odposluchu jeho rozhovoru s Ashtonovou, v ktorom hovorí, že získal závažné dôkazy o tom, že vrahovia na Majdane neboli ,,úkolovaní“ Janukovičom, ale opozíciou, teda dnešnou vládou. ZDROJ.

Kyjev, USA a NATO v každom prípade nebudú stáť so založenými rukami a dívať sa, ako im ,,Ruský bača odvádza z košiara krásnu ovcu“.

Môžeme teda očakávať  minimálne výrazný mediálny a diplomatický tlak, ako na Krym, tak aj na Moskvu.

Iste ste si všimli, že na Kryme už začala pôsobiť misia medzinárodných ,,pozorovateľov“. Nie všetci sú tam iba za účelom monitorovania situácie. Množstvo agentov CIA a  ďalších tajných služieb Západu je tam práve na to, aby sa pokúsilo, pre nich nepriaznivý stav, zvrátiť.

Nie sú vylúčené teroristické útoky na predstaviteľov Krymskej vlády a parlamentu, takisto nátlak, ovplyvňovanie, vydieranie a – samozrejme – najobľúbenejšia ,,zbraň prvého úderu“ – peniaze.

Krym mal na výber aj možnosť, stať sa samostatným štátom, zrejme však, vzhľadom na historické väzby k Rusku, parlament usúdil, že pre bezpečnosť, rozvoj, aj medzinárodné uznanie a začlenenie, je pre polostrov najschodnejšia cesta, vo zäzku s RF.

Veľa šťastia Krym.

A čo zvyšok Ukrajiny?

Ak si niekto myslí, že Krymom to končí, pravdepodobne sa sekne. Západ, ktorý ,,revolúciu“ na Ukrajine financoval, dookola vyhlasuje, že mu najviac záleží na jej územnej celistvosti. To je lož, ,,finta na glupych“. Západ na Ukrajinu vtrhne a začne ,,bačovať“. Slabá vláda, ktorá je celkom závislá od denných inštrukcií na Americkom veľvyslanectve, nebude mať roztrhaniu krajiny ako zabrániť. 

Kríza sa iba začína…

S úctou

Dominik Svetík

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1423066x
Priemerná čítanosť článkov: 9615x

Autor blogu