Založ si blog

Britský novinár šokoval Ukrajincov pravdou.

Mark Franchetti, dopisovateľ denníka Sunday Times, patrí k najznámejším vojnovým žurnalistom, so skúsenosťami z Afganistanu, Iraku, alebo Čečenska, ktoré navštívil 30x.

Rozprával sa so Šamilom Basajevom, alebo v Moskve sa nebál ísť do divadla, obsadeného Čečenskými bojovníkmi.

Hovorí po Rusky a po svojom trojtýždňovom pobyte vo vojnovej zóne na Juhovýchode Ukrajiny, ktorý strávil v povstaleckom batalióne ,,Vostok“, sa cez telemost zúčastnil live diskusie v Ukrajinskej televízii. 

 

Jeho popis udalostí a hlavne ľudí, ktorí bojujú proti vláde v Kyjeve, spôsobil v štúdiu šok.

Kyjev ich označuje ako teroristov, pro – ruských separatistov, ktorých vedú Ruskí dôstojníci a ktorí sú mohutne zásobovaní zbraňami, muníciou a vojenskou technikou práve z Ruska.

Mark ich popísal, ako zle vyzbrojených dobrovoľníkov, bojujúcich za nezávislosť a  proti vláde v Kyjeve, ktorú považujú za ,,juntu“.

V podstate povedal, že Kyjev bombarduje a vyhladzuje civilistov, z ktorých je veľká časť Ukrajincov.

Okamžite na neho zaútočili, že sa stal obeťou propagandy z Ruskej strany, ktorá mu to tak zinscenovala, bol obvinený z toho, že klame a p.

Video relácie v Ruštine.

Voľný preklad z diskusie v Češtine:

Moderátor:

„Marku, Vy jste viděli na vlastní oči, jak povstalci umírali . Jaký druh lidí byl v tomto Batalionu, jaká je jejich ideologie, motivace?“

Mark Franchetti (Sunday Times):

„Víte, já nejsem žádný odborník, mohu jen říci, co já sám jsem viděl na vlastní oči. Není pochyb o tom, že povstalci, se kterýma jsem mluvil, jsou většinou Ukrajinci, buď přímo z Donbasu a nebo z blízkosti Donbasu.

Je tam i malé procento ruských dobrovolníků. A mluvil jsem s nimi taky. V podstatě se jedná o lidi, kteří nemají žádnou vojenskou zkušenost. V podstatě jsou to normální běžní občané, kteří se zbraní v ruce šli chránit svoje domovy. Oni jsou si naprosto jistí, že chrání své domovy, před fašismem z Kyjeva.“

„Všichni říkají, že po událostech v Oděse (upálení nejméně 50-ti Oděsanů v domě Profsajuzov, které mají na svědomí ukrajinští vládcové), poté, co ukrajinská armáda bombardovala Slovyansk, získali pocit, že nemohou najít společnou řeč s vládou v Kyjevě.

Chci zdůraznit, že nejsem tady od toho, abych obhajoval svou pozici, a tak dále, chci jen říct, co jsem viděl. Vy můžete říkat, že jsou to teroristé, můžete říkat, že jsou to lidé, kteří dostávají tok zbraní a peněz z Ruska!…Ale já říkám ….Tak to není!!!! To není pravda!!!!

Tito lidé jsou v podstatě normální lidé, bez jakékoliv válečné zkušenosti, mají několik zbraní a mohu říci, že jsou si naprosto jisti, že v určitém okamžiku přijde na pomoc Rusko a čekají na tuto pomoc. Jako člověk, který pracuje v Moskvě, je naprosto jasné, že Moskva jim nepomáhá a nepomůže. Mám na mysli tok peněz, tok zbraní, vojáků a tak dále, „- řekl Mark Franchetti.

Anton Geraščenko (ukrajinské ministerstvo vnitra):

„Právě teď jsem pozorně poslouchal přítele ze Sunday Times, a jsem si jistý, že říká to, co asi opravdu viděl. Ale myslím, že se stal obětí perfektně realizované speciální operace ruských bezpečnostních služeb s cílem vytvořit tento dojem, mezi západními novináři, jako je on, a vysílat je poté do Evropy.“

Franchetti odpověděl:

„Já osobně to mám na háku, můžete má slova zvážit, jak budete chtít. Mohu jen říci, co jsem viděl. O lidech z batalionu „Vostok“, který je považován za nejlepší v Donbasu, mohu potvrdit, že tito lidé jsou špatně ozbrojeni, že mezi nimi neexistuje ruská armáda, a hlavně, jak se hodně mluvilo o Čečencích Kadyrovcích a tak dále. Hledal jsem je, protože jsem v Čečensku, na rozdíl od Vás, byl nejméně 30 krát. Ale nenašel.

Můžete se smát, vše, co chcete, ale já na rozdíl od Vás, byl tam „- řekl Mark Franchetti.

Agent beze jména(ve studiu v masce):

Začal na Marka řvát: „Měli byste se stydět za to, že lžete celé naší Ukrajině!!!“

Mark Franchetti zmatený mu odpověděl:

„Proč bych se měl stydět? Říkám, co jsem viděl. Chceš, abych lhal?“

ZDROJ.

Zdroj.

Videá z vojny na na Ukrajine (+18).

Drsné video o zajatí Ukrajinských príslušníkov Národnej gardy, ktorých sa pýtajú, prečo prišli na Východ zabíjať svojich krajanov, či sa im nechce žiť, či majú deti…

Vzájomná výmena mŕtvych…

 

              Súvislosti.

 

Nech je vojna na Ukrajine akákoľvek krutá a neľudská, tak:

1. Kyjev v nej určite neprestane.

Ak by prestal, vzdal by sa veľkého Územia Ukrajiny s viac, ako 7 mil. obyvateľov.

Novorossija by vytvorila svoju vládu, orgány, hranice.

Vodcov z Kyjeva by označili za vojnových zločincov a dožadovali by sa ich potrestania.

2. Rusko vojensky nezasiahne.

USA a NATO, za ktorými stojí sila nazývaná ,,Vojensko – priemyselný komplex“, by veľkú vojnu, opäť ďaleko od svojich brehov, vítali všetkými desiatimi.

Vojna, destabilizácia, ovládnutie zdrojov, dosadenie bábkovej vlády – to by na konci čakalo Rusko.

3. NATO a USA urobia všetko pre to, aby Rusko do tej vojny zatiahli.

Investujú do politickej scény v Rusku a rozkývajú ju v Putinov neprospech. Ak Putin na Ukrajine nezasiahne, verejná mienka ho začne označovať za slabocha.

Ak zasiahne, bude označovaný za Hitlera.

4. Cez sankcie USA dosiahnu masívne zmrazenie obchodnej výmeny, medzi EU a Ruskom.

EU iba vykonáva rozkazy USA, kľudne odsúhlasí akýkoľvek nepriateľský krok voči Rusku.

Nemecko vyváža do Ruska viac, ako 120 tisíc áut ročne, na obchode s Ruskom je v Nemecku závislých 300 tisíc pracovných miest.

EU zakázala Bulharsku pokračovať vo výstavbe plynovodu South Stream, napriek uzavretým kontraktom a keď Bulhari nechceli poslúchnuť, EU komisia sa vyhrážala súdom a zastavením fondov. Na Bulharov tlačili aj USA…

5. Rusko, Európa, aj USA môžu naštartovať spoluprácu založenú nie na zastrašovaní a zbrojení, ale na potiahnutie sveta k prosperite. Ak Rusko túto novú, zatiaľ Studenú vojnu, ktorá môže trvať roky, ustojí, bude to v prospech medzinárodnej spolupráce a väčších výkonov ekonomiky v celej Európe.

Dnes sa to vidí nepravdepodobné, pretože všetci politici v USA, aj EU hovoria iba o potrebe viac zbrojiť a vymýšľajú si hlúposti typu: USA znižuje výdavky na zbrojenie a Rusko ich zvyšuje, bez toho, aby uviedli absolútne čísla:

R. 2013:  USA  670 mld. USD

            Rusko    90 mld. USD 

Celé to môže smerom k stabilizácii začať posúvať ,,prepólovaný“ Európsky parlament, v ktorom sa sila nových frakcií, prejaví až po lete – ak sa pravdaže dá v tejto chvíli hovoriť o relevantnej sile.

Opačný a veľmi zaujímavý pohľad na udalosti na Ukrajine.

S úctou

domino  svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1421513x
Priemerná čítanosť článkov: 9605x

Autor blogu