Založ si blog

Aktuality: Občianska vojna na Ukrajine I.

 2.5.2014, Ukrajinské jednotky zaútočili v mestách Slavjansk a Kramatorsk na stanovištia ozbrojenej opozície. Pri požiari v Odesse, zahynulo vraj až 40 ľudí! 

Pri útoku na Slavjansk vládne jednotky dobyli 9 stanovíšť povstalcov, ktorým sa jedno podarilo dobyť naspäť.

Armádna operácia, ktorú vedie šéf tajnej služby Ukrajiny Nalyvajčenko, zahŕňa pozemné útoky včetne ťažkej techniky a letecké útoky pomocou vrtuľníkov. 

Opozícii sa podarilo zostreliť dva armádne vrtuľníky, pričom o život prišli dvaja vojaci. Na strane opozície sú hlásení dvaja mŕtvi. Mesto Slavjansk je obkľúčené, vyľudnené a boje prebiehajú v okrajových častiach.

Obyvateľom mesta prichádzajú na pomoc bojovníci z iných častí Ukrajiny, dokonca aj z Krymu. Rusko je obviňované USA, že obranu vzbúrených miest riadia Ruskí dôstojníci, v niektorých prípadoch sa vraj preukázalo, že obrancovia vzbúrených miest konzultujú s Ruskými armádnymi predstaviteľmi.

Súbežne Ukrajinská armáda zaútočila na Kramatorsk. Vojsko začalo strieľať na barikády a kontrolné stanovištia vzbúrencov v Kramatorsku, svedkovia hlásia 10 mŕtvych a 30 ranených na strane obrancov mesta.

V mestách sa na prístupových cestách stavajú betónové zábrany, v uliciach ľudia navršujú barikády z pneumatík dreva, železa a všetkého, čo je poruke…

 

                          Zasadla Rada bezpečnosti OSN

 

Večer v New Yorku zasadla Rada bezpečnosti, ktorú zvolalo Rusko. Moskva na zasadnutí kritizuje vládu v Kyjeve za nasadenie armády proti vzbúrencom, USA napadli Rusko, že aktívne podporuje povstalcov, čo naopak Moskva odmieta a prejudikuje, že vláda v Kyjeve sa za svoje kroky, teda útok armády na Ukrajinské mestá bude zodpovedať. Predstaviteľ Ruska V. Čurkin tvrdí, že v radoch útočiacich vojsk  sú éteri počuť rozkazy v angličtine a žiada, aby sa cudzie mocnosti do konfliktu nemiešali. Zdroj.

Samantha Power, zástupca USA odmietla obvinenia, naopak, tvrdí, že Rusko podporuje separatistov výzbrojou, aj účasťou Ruských vojenských poradcov a tajných služieb.

Pravdou však bude, že obidve strany, tak Rusko, ako aj USA, majú v konflikte zaangažované tajné služby, ako aj priamu vojenskú účasť.

Ruský analytik I. Koročenko vraví, že zbrane, ktoré vzbúrenci používajú, pochádzajú zo zásob Ukrajinskej armády a boli imposkytnuté tou jej časťou, ktorá odmieta akceptovať vládu v Kyjeve.

Vyzýva Putina, aby inicioval vytvorenie bezletových zón, aby zabránil útokom Ukrajinskej armády zo vzduchu.

Takisto tvrdí, že Ukrajina v jej dnešnej podobe je minulosťou a nutne sa rozdelí, po vzore Juhoslávie.

 

 

                         B. Obama: Vláda v Kyjeve má právo zaviesť poriadok na vlastnom území. 

 

B. Obama predniesol názor, že chápe záujem Ruska o Ukrajinu, pretože ich spája spoločná história, vláda v Kyjeve však má právo zaviesť poriadok na vlastnom území.

Nedá sa nespomenúť, že Obama, pri protestoch na Majdane varoval Janukoviča, aby sa zdržal použitia sily proti demonštrantom. Teraz naopak použitie schvaľuje. Zdôvodňuje to tým, že na Majdane išlo o prejav nespokojnosti občanov, kdežto vo vzbúrených mestách ide o snahu narušiť územnú celistvosť Ukrajiny.

25. mája 2014 majú byť na Ukrajine voľby. Zdá sa, že za takéhoto stavu, nebudú voľby regulárne, ak vôbec nejaké budú, pretože situácia sa komplikuje aj vyhlásením mobilizácie, ktorú predniesol prezident Turčinov.

 

                      Pri potýčkach v Odesse zahynuli štyria ľudia, pri požiari v Dome odborov údajne zahynulo až 40 ľudí!

 

V meste prišlo k stretom, medzi dvoma tábormi stúpencov Kyjeva a zástancami federalizácie. Pri pouličných incidentoch, kedy prišli na rad aj strelné zbrane, zahynuli štyria ľudia. Budovu Odborov, v ktorej boli zabarikádovaní zástancovia federácie, zachvátil požiar v ktorom našlo smrť niekoľko desiatok ľudí. Objekt údajne podpálili príslušníci Pravého sektora. Ďalších 170 ľudí bolo ošetrených v súvislosti s otravou dymom a zraneniami, ktoré utrpeli v potýčkach.

Na strechách v centre Odessy sa zjavili ostreľovači, čo donútilo demonštrantov opustiť otvorené priestranstvo.

                  Aktuálne spravodajcovia hlásia, že v požiari zahynulo až 40 ľudí! Video .

V Odesse je odo dneška vyhlásený trojdňový smútok za obete včerajšieho násilia.

Vedenie OBSE na žiadosť RF požiadalo vládu v Kyjeve, aby zastavila vojenské operácie v Slavjansku.

Doneck: Obyvatelia stavajú barikády a sú pripravení brániť mesto pred útokom armády. Vytvorili jednotný obranný front Donbasu, sú pripravení bojovať za nezávislosť.

V priebehu armádnych operácií došlo k hláseniu, že sú nezvestní novinári  a kameramani zo Sky News, CBS a denníka Buzzfeed, spolu je nezvestných 6 ľudí.

Niektorí poslanci Ruskej Štátnej dumy dnes vyhlásili, že za akcie Kyjevskej vlády, ktoré viedli k smrti asi 50 ľudí, budú iniciovať, aby zodpovední boli súdení Medzinárodným tribunálom pre vojnové zločiny.

Aktuálne spravodajstvo on line si môžete pozrieť tu.

http://www.vesti.ru/videos?vid=onair

 

Zbigniew Brzezinski:

„Ukrajina je pre nás pevnosťou Západu. Nový svetový poriadok pri hegemónii
USA sa vytvára proti Rusku, na účet Ruska a na rozvalinách Ruska.“

Moc Ruska môže byť podlomená iba oddelením Ukrajiny od neho.

„Je nevyhnutné nielen odtrhnúť Ukrajinu od Ruska, ale ju aj postaviť proti
Rusku, znepriateliť dve časti jedného národa a pozorovať, ako bude brat
zabíjať brata. Pre tento cieľ je nevyhnutné nájsť a vypestovať zradcov v
radoch národnej elity a s ich pomocou zmeniť sebavnímanie jednej časti
veľkého národa do takej miery, že bude nenávidieť všetko ruské, nenávidieť
svoj rod, neuvedomujúc si to. Všetko ostatné je otázka času.“

 

Domino  Svetík

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1423078x
Priemerná čítanosť článkov: 9615x

Autor blogu