Založ si blog

Ukrajinská slepá ulička.

Za minulotýždňovými dlhými rozhovormi medzi J. Kerrym, Lavrovom a V. Putinom (ktoré komentoval aj E. Chmelár a včera aj T. Spencerová), napriek skromným mediálnym výstupom, netreba hľadať veľké senzácie. Jednou z tém, podľa Bloomberg, bolo aj prepustenie dvoch Američanov, zatknutých pre podozrenie zo špionáže v Donecku (a prepustených 9. mája).

Takto to vnímam ja: Konflikt na Ukrajine sa dostal do slepej uličky, z ktorej bude treba dlhodobo a bolestne (hlavne pre Ukrajincov) – cúvať.

Čo je tou slepou uličkou?

Ukrajina je riadená feudálnym spôsobom, kedy najväčší oligarchovia sú zároveň gubernátormi, majú svoje súkromné armády, svoje zastúpenie v parlamente a hovoria do rozhodovania vlády.

Presne, ako všade vo svete, poviete si. Áno, ale v tzv. západných demokraciách tí, čo rozhodujú o stranách, vládach a premieroch, to robia diskrétne, spoza opony, kým na Ukrajine to bolo a je verejné.  Navyše nie je možné dlhodobo v EU a USA mediálne kryť fakt, že niektoré oficiálne štruktúry sa hlásia k nacistickej filozofii, pričom otvorene používajú nacistické symboly, rétoriku a v tomto duchu sa nesú zasadania Verchovnej rady, čo dokazujú vydávaním nedemokratických zákonov, ktorými upierajú práva menšinám, alebo rovno glorifikujú postavy z histórie, ktoré kolaborovali s Hitlerovským režimom pri vpáde do ZSSR.

Občianska vojna, ktorá je evidentná každému pozorovateľovi, sa tak skoro neskončí a tiež neobstojí jej mediálne krytie, ktoré tento konflikt vydáva striedavo za vojnu proti terorizmu a za vojnu Ukrajiny s Ruskom.

Konflikt USA – Rusko, tak môžeme tento globálny strategický stret dvoch mocností nazvať.  Bohužiaľ sa odohráva na Ukrajine a na úkor Ukrajiny.

Významnú položku US a samozrejme aj Ruského priemyslu tvorí zbrojársky priemysel. V posledných rokoch sa vyvíjajú a zavádzajú do výzbroja ich armád nové smrtiace, aj nesmrtiace zbrane a s nimi sa modernizujú, či doslova robotizujú, aj vojenské stratégie, spôsoby vedenia vojny a techniky na vyradenie súperových vojsk a systémov.

Iste ste zaznamenali vlaňajší incident v Čiernom  mori, keď ruská stíhačka ochromila  US loď R. Cook, ktorá niesla na palube aj najnovší systém Aegis.

                                    Prečo Ukrajina?

Vojenská doktrína US neokonzervatívcov označuje za jedinú reálnu silu, ktorá je schopná poraziť armádu USA, Rusko. Predpokladá preto rozmiestnenie protiraketového štítu v dostatočnej blízkosti ruských hraníc. Potom by bolo možné udrieť na ruské strategické objekty. Pri ruskom protiúdere by raketová obrana bola schopná ničiť ruské rakety už v prvej fáze letu a znížiť tak silu ruského protiúderu.

V druhom rade, s dostatočne veľkou palebnou silou blízko ruských hraníc je možné vydierať Rusko a tlačiť ho do nevýhodných rozhodnutí.

                     Ukrajina v dnešnej podobe nemôže byť partnerom nikoho.

Preto mocnosti (pravdepodobne), začali zbližovanie stanovísk a pohľadov na to, ako by budúcnosť Ukrajiny mala vyzerať.

1. Ukrajina by mala byť jednotná.

Aj keď sa to v tejto chvíli zdá nemožné.  Želajú si to nielen USA, ale aj Rusko (názor EU nie je podstatný).

Ako však k tomu dospieť? V prvom rade musí vyhorieť výbušný potenciál, nahromadený v spoločnosti. Čo to znamená? Znamená to, že na Ukrajine budú postupne potlačení a eliminovaní všetci nositelia extrémistickej a nacistickej filozofie, aby tam mohol zavládnuť aspoň ten stupeň demokracie, aký je obvyklý u západných a východných susedov.

(Áno, myslím tým aj Rusko. V Rusku Putin prešiel demokratickými voľbymi pod dozorom cca 8 000 zahraničných pozorovateľov, kým dnešní vládcovia Kyjeva sa dostali k moci ozbrojeným prevratom).

Znamená to, že eliminovanie tých, čo sú dnes v Kyjeve pri moci sa pravdepodobne neobíde bez násilia.

A znamená to, že tento proces môže trvať roky. Ak však USA skončia s podporou Kyjevskej vláde, môže sa začať (bolestný) prechod Ukrajiny k demokracii.

2. Ukrajina musí byť neutrálna.

Ukrajina sa nemôže stať nástupnou zónou ťaženia na Rusko. Rusko to nepripustí a je dobré, ak to jeho veľký partner a súper začne akceptovať. Iba tak sa dá predísť globálnemu konfliktu. Je neobhájiteľné pre USA a NATO tvrdiť, že Rusko ohrozuje USA v Európe ( pričom Rusko – Americká hranica prechádza medzi Diomedovými ostrovmi v Barentsovom mori), zatiaľ čo NATO je etablované v Pobaltí, celej Východnej Európe, Turecku a rado by do Gruzínska a ďalej…

Na rokovaniach v Soči sa po boku Kerryho zúčastnila Victoria Nuland. Tu je treba zbystriť pozornosť: Nuland , ktorá bola duchovnou matkou Kyjevského štátneho prevratu, sa vrátila v úlohe koho? Anjela smrti, ktorý vlani na Majdane švihnutím kosy zapálil krvavý prevrat, ukončil karieru Janukoviča, ako predstaviteľa oligarchie, aby sa po viac, ako roku vrátil na to isté miesto a kosou zavelil k odchodu tých, ktorým pomáhal k moci – oligarchov a nacistov, dnes už s puncom vojnových zločincov.

Že odchod Kyjevského režimu nebude dobrovoľný, ani jednoduchý, o tom niet pochýb. Môže byť dokonca veľmi krvavý.

Hovoríme tu o ľuďoch, ktorí ovládajú v Kyjeve armádu, políciu, súkromné vojenské oddiely.

Existuje však elegantný spôsob, ako predísť dlhotrvajúcemu krviprelievaniu, pri odstavení tohto feudálno – mafiánsko – nacistického zoskupenia od moci.

Tým spôsobom je, že situáciu prevezme do rúk armáda, presnejšie tá časť, ktorá je nesporne loajálna Ukrajine. Bude nasledovať zatýkanie, procesy, čistky, normalizácia…

Nezabiehajme však do príliš vzdialenej budúcnosti.

Verme, že schôdzka Kerry – Lavrov – Putin, znamenala začiatok ozdravného procesu na Ukrajine (osobne som už vlani odporúčal zaviesť sankcie voči režimu v Kyjeve).

Ukrajinu, zdá sa, čaká katarzia. Očista odštartuje zmeny v štruktúre nielen Ukrajiny, ale aj  Európy. Dvojtvárnosť toho, čo nám kreslia politici a médiá na jednej strane, a toho, čo sa naozaj deje a čo vidíme a žijeme – na strane druhej, môže však spustiť procesy, ktoré  – súc myslené dobre, môžu skončiť presne opačne – tak, ako vlani na Majdane.

Pikošky:

J. Tymošenková tvrdí, že na Majdane strieľali ruskí ostreľovači!

Ak by to bola pravda, tak Rusi pomohli súčasnej vláde k moci. Prečo je potom tak protiruská?

A J. Kerry na otázku, či sankcie budú pokračovať, až kým Rusko nevydá Krym:

,,Krym nie je téma“!

S úctou

 

Domino  Svetík

 

 

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425645x
Priemerná čítanosť článkov: 9633x

Autor blogu