Založ si blog

Padne rubeľ? Padne Rusko? Bude vojna?

Výrok Roberta  Fica o pravdepodobnosti veľkej vojny, ktorá sa bude dotýkať aj Slovenska, v žiadnom prípade netreba brať na ľahkú váhu. Premiér je nesporne lepšie informovaný, ako väčšina médií a analytikov, preto si myslím, že mimo je skôr F. Šebej so svojou ,,analýzou“, že premiér iba tára.

  Aké sú indície, že niekde v okolí Slovenska sa rozhorí veľký konflikt?

1. Na Ukrajine došlo k štátnemu prevratu, Krym sa zaradil do zväzku RF, Donbas vyhlásil nezávislosť a už pol roka tam prebieha vojna s obrovskými obeťami na životoch, pričom USA aj Rusko sú v konflikte zaangažované.

Od referenda na Kryme (presnejšie už od momentu, kedy Rusko zabránilo bombardovaniu Sýrie), Spojené štáty vedú protiruskú kampaň, ktorej súčasťou je niekoľko vĺn sankcií, s cieľom donútiť Rusko vrátiť Krym a ukončiť pomoc Donbasu.

Vojna teda reálne prebieha. A stupňuje sa. (Ukrajinská zvodka z 18.12.2014).

Táto kampaň má aj vojenský charakter. V rozsiahlej rezolúcii Senát USA schválil priamu vojenskú pomoc Ukrajine. Tento týždeň na niektorých Ukrajinských letiskách pristálo 24 Herkulesov, z ktorých sa vykladajú zbrane. Cieľom je vojensky dobyť Donbas a vrátiť ho do lona Ukrajiny.

Rusko naopak pomáha armáde Donbasu. Zbrane, výcvik a zásobovanie, ako armády, tak aj civilného obyvateľstva je životne dôležité, Rusko poskytuje širokú pomoc aj na svojom území, kde už našlo útočište viac, ako pol milióna utečencov.

Kyjev sa zahráva s myšlienkou vyhlásiť Rusku vojnu. Ak sa to stane, vojnu máme za humnami.

Takisto je nezmyselná myšlienka USA a NATO, že väčším vyzbrojovaním všetkých štátov NATO a umiestnením nových základní do blízkosti Ruska, zvýšime svoju bezpečnosť. To je absolútny nezmysel. Bezpečnosť môže byť iba so súhlasom  a zaangažovaním Ruska, nie s jeho vylúčením. Ako nám pomôže aj tisíc nových  rakiet, ak sú všetky jadrové? Myslíme si, že všetky budú vybuchovať nad Moskvou? Čo ak len jedna buchne nad Londýnom? Uvažovanie týmto smerom nie je iba cesta do pekla pre nás, my predtým odovzdáme časť svojich úspor zbrojárskej lobby a pripravíme jej ešte väčší raj na zemi, ako už teraz má. G. Friedman po návšteve Ruska hovorí, že obavy Ruska z obkľučovania sú historicky opodstatnené a Západ by ich mal počúvať.

Je pravdou, že možnosť vojny dávno  nebola tak blízko. Uvedomujú si to napríklad aj Nemecké osobnosti politiky, biznisu a kultúry, ktoré vydali vyhlásenie proti vojne: Vojna v Európe? Nie našim menom.

Poslankyňa Bundestagu S. Wagenknecht dokazuje  pri kritike politiky A. Merkelovej, že existuje dosť politikov so zdravým úsudkom.

 

2. USA a EU vyvíjajú tlak na Ruskú ekonomiku a na rubeľ. Pád cien ropy spôsobuje výpadky v štátnom rozpočte, rubeľ oslabil o vyše 100 %.

Nedostatok dopytu po rope indikuje, že svetová ekonomika je v recesii. Ak najväčší spotrebitelia ropy, ako USA, Nemecko, Čína, nevyužívajú pád cien k zvýšeniu kontraktov na ropu, znamená to, že ju nepotrebujú. Ak ju nepotrebujú znamená to, že priemyselná výroba týchto štátov, čo je motor sveta, v priebehu roka postupne klesala, za čo môže znížený dopyt zo strany spotrebiteľov. Svetová ekonomika mieri k dolnej úvrati napriek tomu, že v médiách Vás upokojujú ubezpečeniami o postupnom raste. Myslím si, že pán Kažimír si práve v týchto chvíľach uvedomuje, že časť príjmov do rozpočtu SR na r. 2015, zostane iba v rovine zbožných želaní (ak si to uvedomuje).

V neposlednom rade je tu fakt čierneho obchodu s ropou medzi ISIL a – jeho klientami. No a kto stvoril, podporuje, riadi (a bombarduje) ISIL? K tomu prispievajú aj dodávky ropy zo štátu, ktorý sa voľakedy volal Lýbia…

Pravdou tiež je, že to, o čo sa dnes v súvislosti s Ruskom hrá, je osoba V. Putina. Ak sa USA podarí odstaviť od moci Putina, vedia, že akýkoľvek iný muž na čele štátu, vráti  Rusko pod plnú kontrolu USA. Ak sa im to však nepodarí prevratom, vojna môže byť tým plánom B. Rusko hrá teda o svoju nezávislosť, či už si to Rusi uvedomujú, alebo nie.

Dnes má Putin v Rusku veľkú tlačovku (kliknite na celý priebeh a simultánny preklad), a tlak na rubeľ je jedným zo spôsobov, ako mu vziať vietor z plachiet.

Spojené štáty v priebehu pol roka donútili väčšinu Európskych štátov pridať sa k sanciám a tlaku na Rusko, výsledkom čoho je prakticky prerušenie obchodných vzťahov Ruska a Európy. Ak nič iné, tak už tento krok má nesmierny dopad na zabrzdenie hospodárskeho rastu Ruska a Európy, počnúc Nemeckom, Francúzskom a končiac Českom, Poľskom, alebo Litvou, Slovensko nevynímajúc. Situácia je alarmujúca pre celú Európu, ale sú hlupáci, čo sa smejú problémom Ruska, nevediac, že problémy sa už prenášajú na našu ekonomiku.

Samotný pokles ropy však pre bežného spotrebiteľa môže byť iba dôvodom na radosť. Ropa trvalo pod 70 USD/barel, môže naštartovať hospodársky rast, pretože zlacní energie a suroviny. Samozrejme, pre  ekonomických plánovačov to znamená nižšie tržby do štátneho rozpočtu.

Vnímam tento prebytok ponuky ropy a držanie kvót ťažby na vysokej hladine, ako boj Saudských producentov, proti frakovacím spoločnostiam. Kým Saudi majú polia, z ktorých ťažia barel za 10 USD, frakovanie je podstatne drahšie a hovorí sa o nákladoch  70 USD za barel.

Krach Ruska môže viesť k vojne. Hrozí však Rusku krach?

Nemyslím si, že Rusku hrozí krach. Rusko môže pokojne ťažiť suroviny a predávať ich. Rusko sa ekonomického kolapsu nemusí báť. Báť sa však musí politiky brzdenia a sankcií, pri ktorej USA môžu teoreticky donútiť silou všetkých okolo, neodobrať od Ruska, ani  kvapku ropy, ani kubík plynu.

Rusko môže v tejto obchodnej vojne, ktorá hrozí prerásť do reálnej vojny, vydržať dlho. Ale Rusko musí zavrieť ekonomiku, zrušiť offshorizáciu, stiahnuť zdroje domov, alebo aspoň zabrániť presunu ruských aktív mimo daňovú jurisdikciu Ruska.

Rusko potrebuje dostať pod kontrolu čo najviac firiem, ktoré ťažia suroviny. Príklad Jukosu je varovaním, že štát, ktorý prenechá zdroje príjmov  privátnym firmám a spolieha sa na výnosy z privatizácie a myslí si, že firma v nových rukách mu bude platiť dane, sa veľmi mýli. To platí aj pre slovenské firmy v zahraničných rukách. Ak by som bol zahraničným akcionárom napr. SE, zaťažil by som nákladovú časť tak, aby bol DZ stále  okolo nuly. Ako? Nepeňažným vkladom je možné navýšiť majetok a tým odpisy. Nákladové faktúry za všetko možné by lietali z  firiem z daňových rajov, software je tiež jednou z oblastí, ktorú je treba ošetrovať a faktúry v miliónoch Eur tu nie sú ničím výnimočným. Cieľ – nulové dane z príjmov.

Je známe, že za Jeľcina západné ropné spoločnosti vyvážali ropu a Rusko im každý barel ešte dotovalo.

Rusko musí zastaviť obchodovanie s dolárom a platby žiadať v rubľoch, juanoch, alebo v zlate.

Prečo je dolár taký veľký protivník? Je to z niekoľkých dôvodov. Predstavte si, že vy musíte svoju produkciu tvrdo odmakať a Váš partner Vám zaplatí protihodnotou, ktorú vytlačil na tlačiarenskom stroji. Ak by mu svet donekonečna takúto protihodnotu toleroval, ten, kto zdroje nemusí tvoriť, ale si ich jednoducho vytlačí, teoreticky môže skúpiť všetky aktíva sveta. Dá sa bojovať s takým protivníkom?

Rusko sa dnes môže spoľahnúť iba samo na seba. Čína je veľký partner, ale obávam sa, že v Číne môže byť zorganizovaná revolúcia, po ktorej bude nasledovať odklon od Ruska. Turecko tiež môže mať zanedlho problémy, ktoré mu zabránia vybudovať ohlásený plynovod.

V Rusku takisto pod tlakom nespokojných obyvateľov a ,,priateľov USA“, môže prísť k štátnemu prevratu,  ktorý môže do čela štátu vyniesť nacionalistov. Tí sa netaja ambíciami, že Rusko musí otvorenou vojenskou intervenciou chrániť svoje záujmy v Donbase. A vojna môže byť rýchlejšie, než si myslíme.

 

3. USA chránia dolár všetkými prostriedkami. Vojenským intervenciám sa pritom nevyhýbajú.

Keďže ropa padala rýchlejšie, ako rubeľ, Rusko v Novembri navýšilo  podľa Bloomberg svoje rezervy o 23 mld. USD.

Ropa sa správa veľmi trhovo. USA niekoľkoročným zvyšovaním svojej ťažby ropy a plynu dosiahli sebestačnosť a tak celosvetový znížený dopyt po rope pri jej aktuálnom prebytku na trhu, vedie k logickému zníženiu ceny.

                                                                                                                                             Pád rubľa môže Ruskej štátnej kase pomôcť. Prečo?

Panika medzi Rusmi a Ruskými firmami spôsobuje  to, že všetci predávajú ruble a kupujú doláre. Ruská centrálna banka ich má dosť a tržby za ropu sú stále v dolároch. Rusi vymenia svoje úspory za drahé doláre, ale o niekoľko týždňov, keď sa situácia znormalizuje, budú si chleba kupovať iba v rubľoch. Potom zistia, ako sa zmýlili, keď nedôverovali vlastnej mene.

Príklad:

Ruskí občania pri kurze  1 USD = 65 RU, minú 195 miliárd rubľov svojich úspor a nakúpia si 3 miliardy dolárov. Tie im však  budú dlhodobo nanič a budú ich musieť vymeniť za ruble. Pri kurze 1 USD = 50 RU, vrátia banke 3 miliardy dolárov, ale naspäť dostanú iba 150 miliárd rubľov. Výsledkom však bude zníženie úspor obyvateľstva, s tým súvisiacej kúpnej sily. Toto môže  dnešnú dôveru v Putina, ,,poněkud“ narušiť.

 

                        Dolár je ohrozený viac, ako rubeľ.

Vojna môže vypuknúť aj tohto dôvodu. Nie je síce priamo ohrozená existencia dolára, ale je ohrozená jeho úloha, ako rezervnej meny, čo je, samozrejme, zdrojom príjmov do US ekonomiky.

                        Rusko plánuje od nového roku predávať suroviny za ruble.

Čo to znamená? Znamená to, že štáty Európy budú musieť zamieňať svoje devízy za ruble. Rusko sa čiastočne odpája od systému svetového telekomunikačného zúčtovania SWIFT a 15. decembra začalo skúšobnú prevádzku vlastného systému, ktorý prevádza a zúčtováva platby v rubľoch. A rubeľ sa môže stať žiadanou tvrdou valutou.

Toto vyvolá obrovský odpor v USA a EU, pretože to zníži potrebu dolára ako meny v celom svete.

Na takéto kroky vždy boli Američania citliví a existuje veľmi veľa indícií, že tomuto sa USA pokúsia zabrániť minimálne vyeskalovaním konfliktu  na Ukrajine tak, aby sa zmenil na regulérnu vojnu, alebo  cez svoju piatu kolónu v Rusku udrú priamo na Putina a pokúsia sa ho zbaviť moci. To môže viesť  k vojne.

Iste ste si všimli, že pred dvomi týždňami došlo k vyhosteniu US veľvyslanca z Bieloruska a Bieloruského z USA.

Prezident Bieloruska to komentoval slovami, že Americký veľvyslanec nebol v Bielorusku za účelom zlepšovania vzájomných vzťahov, či už diplomatických,  alebo obchodných, ale priamo pracoval na organizovaní protivládnych akcií.

Takisto v Rusku US veľvyslanectvo robí  v spolupráci s NGO, otvorené nepriateľské kroky, ktoré môže Ruská vláda vyhodnotiť ako snahu o zmenu vlády, čo môže vyústiť do veľkej roztržky, hlavne v situácii, keď Americká vojenská prítomnosť na Ukrajine nemusí mať za cieľ iba pomôcť vláde Ukrajiny s ovládnutím Donbasu…

Z Ukrajiny odchádzajú frakovacie projekty Chevronu, po už stiahnutom projekte Shell. Obe firmy podpísali kontrakty ešte s Janukovičom. MMF nevidí Ukrajinskú žiadosť na nových 17 mld. USD priveľmi priechodne a čoraz viac všetkých veriteľov zaujíma, ako Ukrajina získa zdroje na splácanie úverov. Rusko vlastní až 25% Ukrajinského dlhu. Čo by v takom prípade urobila mafia? Zastrelila by veriteľa. Nová proamerická vláda v Kremli a hneď by sa dlžníkovi ľahšie dýchalo…

Indície nám teda vravia, že ak zúčastnené strany, ktoré sa riadia svojimi geostrategickými doktrínami budú postupovať naďalej v tých krokoch ako dosiaľ a nebudú počúvať a rešpektovať záumy druhej strany, môžu doviesť svet k vojne.

Ak sa vám, spolu s F. Šebejom zdá, že premiér je ohľadom predpovedí konfliktu priveľký pesimista, môže sa vám dostať poznania, že bol iba ,,dobre informovaný optimista“…

S úctou

 

Domino  Svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426705x
Priemerná čítanosť článkov: 9640x

Autor blogu