Založ si blog

Ed Snowden: Architektúra útlaku a zotročovania sa zhoršuje s každou ďalšou generáciou.

Edward Snowden v rozhovore s G. Greenwaldom, novinárom z Britského denníka  The Guardian, vysvetlil dôvody, pre ktoré sa rozhodol nemlčať o praktikách výzvedných služieb, hlavne NSA.

Som Edward Snowden. Pracoval som v Booz Allen Hamilton, ako analytik infraštruktúry pre NSA na Hawaji.

Glenn Greenwald: Na akých pozíciách ste boli v rozviedke?

Edward Snowden: Pracoval som ako systémový technik, správca systému, senior poradca pre CIA, konzultant pre riešenia a dôstojník pre telekomunikačný informačný systém.

Jedna z vecí, ktorá bude ľudí zaujímať a ktorú budú chcieť pochopiť, je kto ste a ako ste prišli k svojmu rozhodnutiu – nemlčať.

Na pozícii s privilegovaným prístupom, napr. ako správca systémov pre tajné spravodajské služby, ste vystavení  viac informáciám, než priemerný zamestnanec a vidíte veci, ktoré vás znepokojujú. Normálny človek sa možno za život dozvie jeden  – dva z takýchto prípadov. Keď tieto informácie spracovávate, pochopíte, že sa jedná o zneužívanie ľudí tajnými službami. Ak o tom hovoríte v prostredí tajných služieb, ste viac – menej ignorovaní, nikto to takto nerieši. Ale postupom času povedomie o všetkej tej nezákonnej činnosti rastie a cítite potrebu o tom hovoriť. Všetci Vám hovoria, že to nie je problém, až si uvedomíte, že tieto informácie je treba hovoriť na verejnosti a nie niekomu, kto je platený vládou.

Ako fungujú Americké sledovacie programy? Sústreďujú sa iba na Američanov?

NSA a spravodajské služby sú zamerané na získavanie informácií kdekoľvek, akýmikoľvek prostriedkami. Veria a sami si to tak zdôvodňujú, že je to v národnom záujme. Pôvodne boli cieľom zahraničné informácie. Teraz stále viac vidíme, že sa to deje aj na území Spojených štátov a to robí konkrétne NSA –  sleduje komunikáciu všetkých. Zhromažďuje ju vo svojich systémoch, filtruje a uchováva ju nejakú dobu, pretože je to ten najjednoduchší, najúčinnejší a najhodnotnejší spôsob, ako dosiahnuť  výsledky. Takže kým môžu mať úmysel zamerať niekoho spojeného s cudzou vládou, alebo niekoho podozrievať z terorizmu, zbierajú Vašu komunikáciu, aby tak mohli neskôr urobiť. Akýkoľvek analytik môže v akýkoľvek čas, zamerať kohokoľvek, kdekoľvek.  Ja som mal možnosť ,,napichnúť“ každého, od Vášho účtovníka, po federálny súd, dokonca aj  prezidenta, ak mám jeho osobný email.

 Prečo ste si vybrali možnosť vystupovať neanonymne a vystaviť sa tak odvete?

Verejnosť by mala poznať dôvody ľudí, ktorí zverejňujú konanie tajných služieb, stojacich a konajúcich mimo demokratického rámca spoločnosti. Svojim konaním podrývam moc vlády, a nerobím to tajne, tak ako to robí vláda. Vláda ťaží z tajného jednania a tajného, zákulisného konania. Dáva to vláde moc nad občanmi, ktorá jej z Ústavy nepatrí. To dopadá na obyčajných občanov, môžu byť perzekvovaní, postihovaní, očierňovaní.  Nie som nijako odlišný od iných. Nemám zvláštne schopnosti. Som chlap ktorý sedí deň čo deň v kancelárii a sleduje dianie. Nie je ale na nás, aby sme rozhodovali. Verejnosť musí poznať pravdu a sama rozhodnúť, či sú tieto programy a postupy správne, alebo nesprávne. A ja som potom ochotný pokračovať v nahrávaní nahrávok a obhajovať ich autenticitu a povedať : Nezmenil som to, neupravil som príbeh. Toto je pravda, toto sa naozaj deje. Mali by ste rozhodnúť, či to máme robiť.

Premýšľali ste o tom, aká bude odpoveď vlády Spojených štátov k Vášmu skutku, v súvislosti s tým, čo o Vás povedia, ako Vás vyobrazia a čo Vám môžu urobiť?

Áno, môžem byť sledovaný CIA. Môžu ísť a pôjdu po mne. Oni, alebo akákoľvek iná tajná služba, s nimi spojená. Úzko spolupracujú s mnohými ďalšími službami a vládami. Môžu zaplatiť Triády.  Môžu použiť ktoréhokoľvek z ich agentov a všetko, čo  majú k dispozícii. Máme tu na ulici stanovište CIA a konzulát tu v Hong Kongu a som si istý, že budúci týždeň bude rušno. A to je strach, v ktorom budem žiť po zvyšok života. Nemôžete sa postaviť najmocnejším tajným službám na svete a neriskovať. Nikto sa im nemôže postaviť. Ak Vás chcú dostať, časom Vás dostanú. Ale súčasne sa musíte rozhodnúť o tom, čo je pre Vás dôležité. Ak ste ochotní prijať, že nebudete žiť slobodne, ale komfortne, môžete každý deň vstať, ísť do práce, vziať veľkú výplatu za  pomerne malú prácu, proti záujmom verejnosti. Ale ak pochopíte, že to je svet zla, ktorému ste pomáhali, aby vznikol a že sa bude zhoršovať s ďalšou a ďalšou generáciou, ktoré rozšíria túto architektúru útlaku a otroctva, dôjde Vám, že ste ochotní prijať akékoľvek riziko, a že nezáleží na tom, aký je výsledok, ak verejnosť dostane možnosť rozhodovať o tom, ako sa to všetko bude používať.

Prečo by sa ľudia mali starať o odpočúvania a sledovanie?

Pretože, aj keď nerobíte nič zlé, tak ste sledovaní a odpočúvaní a úložný priestor týchto systémov sa zvyšuje každým rokom. Časom proste musíte upadnúť do podozrenia, trebárs aj tým, že zavoláte omylom na sledované číslo. A potom môžu použiť tento systém, aby si spätne v čase pod drobnohľadom prehliadli všetky  vaše rozhovory a rozhodnutia, ktoré ste kedy urobili, každého z vašich priateľov, s ktorým ste o niečom pokecali a na základe toho na Vás zaútočiť a vytvoriť podozrenie, hocikoho, kto je nepohodlný vláde očierniť, hocikomu zničiť život                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Trochu pohovorte o tom, prečo ste prišli do Hong Kongu, a prečo máte v úmysle prebehnúť ku krajine, ktorá je rivalom číslo jedna voči USA a tou je Čína. A to, čo robíte, je v podstate snaha pomôcť nepriateľovi Spojených štátov, v úmysle nájsť azyl.


Takže moja odpoveď, týkajúca sa výberu Hong Kongu. Tvrdiť, že Čína je nepriateľ USA? To nie je. Myslím tým, že sú konflikty medzi vládou USA a vládou Číny, ale ľuďom to je v podstate jedno. Navzájom voľne obchodujeme, nie sme vo vojne, nie sme v ozbrojenom konflikte. USA a Čína sú najväčší obchodní partneri. Hong Kong má silnú tradíciu slobody prejavu. Internet tu nie je filtrovaný nijako viacej, než v západných krajinách, a já verím, že vláda Hong Kongu je vlastne nezávislá, v porovnaní s mnohými ďalšími poprednými západnými krajinami.

Ak by Vašim motívom poškodenia USA a pomoci ich nepriateľom,  bol Váš osobný materiálny zisk, boli veci, ktoré ste s týmito dokumentami mohli urobiť k dosiahnutiu Vašich cieľov?

Rozhodne. Ktokoľvek v pozícii prístupu k technickým možnostiam, ktoré som mal, mohol nasávať tajomstvá a posielať ich na trh do Ruska. Majú vždy dvere otvorené, rovnako, ako my. Mal som prístup k celým zoznamom každého, kto pracuje v NSA, v celej spravodajskej komunite i u tých, ktorí pracovali v utajení po celom svete. Miesto každého stanovišťa, aké sú ich úlohy atď. Každý nech sa zamyslí, keby bol na mojom mieste a žil by privilegovaný život. Žijete na Havaji, v raji a zarábate kopu peňazí. Čo by vás prinútilo toto všetko nechať za sebou? Najväčší strach mám z toho, že napriek týmto únikom informácií sa pre Ameriku nič nezmení. Ľudia sa v novinách dočítajú o všetkých odhaleniach. Budú vedieť, že sa vláda  USA chystá vytvoriť oveľa  väčší systém kontroly nad americkou spoločnosťou, ako aj nad zvyškom sveta.  A  už teraz vláda USA do značnej miery svetu vládne. Ale nebudú ochotní vziať na seba riziko, povstať a donútiť svojich volených zástupcov, aby sa naozaj postavili za ich záujmy. V nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch sa to bude iba zhoršovať, pokiaľ nenastane tá chvíľa, kedy sa zmení politika, pretože jediná vec, ktorá obmedzuje činnosť štátu je politika a zámery ľudí, ktorí sa zmocnili vlády nad Vašimi krajinami. Dokonca naše dohody s inými suverénnymi štátmi to už sú pre nich akty viac vazalské, než právne. Stav dnešnej permanentnej krízy, stav ohrozenia, je vládou a tajnými službami vytvorený viac – menej umelo. A budú ho zhoršovať. A bude zvolený nový vodca, a ľudia si ľahostajne povedia  : „ Kvôli kríze, kvôli nebezpečenstvu, ktorému vo svete čelíme, pre nové a nepredvídateľné hrozby, potrebujeme väčšiu autoritu, viacej sily.“ A v tej chvíli nebude nič, čo by ľudia proti tomu mohli urobiť. A bude to de facto tyrania.

Rozhovor sa uskutočnil 6.6.2013

Zdroj:http://www.czechfreepress.cz/#donateModal

S úctou

domino  svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1423085x
Priemerná čítanosť článkov: 9615x

Autor blogu