Kyjev, máme problém!

6. mája 2014, Domino Svetík, Občianska vojna na Ukrajine.

Občianska vojna na Ukrajine, po tragédii v Odesse, aj po útoku armády na mestá, ktoré žiadajú federalizáciu, s bilanciou viac, ako 100 mŕtvych a 400 ranených, nabrala nové dimenzie. Regióny na východe krajiny, ktoré neuznávajú  vládu v Kyjeve, prešli na režim samosprávy, aktívneho odporu a otvoreného boja proti armáde, ktorú Kyjev proti nim poslal. V Lugansku, Donecku, Kramatorsku, Slavjansku,  Mariupole a ďalších mestách pôsobia aj štáby západných novín a zisťujú, že regióny sa nechcú pripojiť k Rusku, ako to doteraz propaganda hlásila. Ukrajinskú armádu označujú za okupantovZdroj.  Predstavitelia týchto regiónov tvrdia, že Ukrajinu po Odesskej tragédii, čaká rozdelenie a po referende 11.5.2014, vytvoria nový štát.

Rozdelenie je možné dosiahnuť bez boja, diplomaciou, alebo dlhou občianskou vojnou. Ale každá ďalšia obeť, Ukrajinu rozdeľuje viac a viac…

Kyjev síce môže tvrdiť, že má právnu suverenitu nad východnou Ukrajinou, nedostatok legitimity  však môže vyvážiť iba silou. V tejto situácii je veľmi ťažké si predstaviť, že prezidentské voľby na Ukrajine, vypísané na 25.5.2014, môžu byť úspešné. Naopak: Prezidentské voľby ešte viac destabilizujú situáciu. 

 

             Referendá o federalizácii, samostatnosti a MMF.

 

V miestnych samosprávach sa pripravujú na referendá, z nich niektoré sa majú konať 11.5.2014 a otázkou v nich je, či občania chcú federálne usporiadanie, resp. sú za zvrchovanosť a nezávislosť od Kyjeva. Mestá sú pod blokádou, niekde hrozí nedostatok potravín, ale práve to spája komunity v jednotlivých obkľúčených regiónoch. Nie všade ja armáda loajálna Kyjevu, ako sa priblíži deň referenda, začne ísť naozaj do tuhého.

MMF schválil Ukrajine pôžičku 17 mld. USD. 5 miliárd by malo doraziť v priebehu Mája. Jednou z podmienok poskytnutia peňazí, je aj zachovanie územnej celistvosti krajiny. A tu sa to Jacenjukovi a spol. komplikuje. Občania, ktorí sú podľa ústavy jediným zdrojom moci, prestali uznávať legitimitu vlády v Kyjeve, a chystajú sa správu nad časťami krajiny, v ktorých žijú, vziať do vlastných rúk.

 Kyjev, máme problém! Ak neprídu nejaké peniaze v dohľadnom čase, Ukrajina, ktorá je už teraz platobne neschopná a vláda zďaleka nemá situáciu pod kontrolou, môže zažiť kolaps a sociálnu búrku, ktorá režim v Kyjeve zmetie ako vlna pierko.

V dnešnej situácii, kedy sa Kyjev navyše snaží ,,presvedčiť“ vzbúrencov tankami a vrtuľníkmi, hrozí rozkol v armáde, vypovedanie poslušnosti, pozatýkanie nelegálnej vlády, no a tí, čo nestihnú utiecť, tí skončia v ,,teplákoch“. V tom lepšom prípade. Návrat do slušnejších časov si Ukrajina, presnejšie to, čo z nej zostane, môže zabezpečiť voľbami. Na Ukrajine operujú US žoldnierske jednotky Greystone a tie, na rozdiel od Ukrajinskej armády, neváhajú použiť zbrane, proti civilistom. 

Zaujímavosťou je, že kým USA Janukoviča pred ,,použitím sily“ na Majdane varovali (a ten poslúchol, zdržal sa a padol), tak Jacenjukovi USA, naopak, násilie ,,vrele odporúčajú“ (ten poslúcha, násilie používa a – padne tiež?).

USA za každú cenu potrebujú buď vtiahnuť Rusko do konfliktu na Ukrajine, alebo naopak. Ako?

Vyvolať provokáciu, útok pod falošnou vlajkou, že Ruské jednotky napadli Ukrajinu. Takto !

Včera vyhlásil minister obrany USA, Hagel: ,,Pentagon zvýši svoju vojenskú prítomnosť na celom svete.“

 

                CIA, FBI, oligarchovia a Doláre.

 

Ako vieme zo svedectva Olega Careva, CIA má v Kyjeve v istej vládnej budove k dispozícii niekoľko poschodí. Nedávno tam prišiel na návštevu osobne šéf CIA, J. Brennan. Čo sa to chystá?  Prečo má Kyjev v poradnom zbore agentov CIA?

Súbežne s Majdanom vo februári prebiehala v Kyjeve pod dohľadom CIA zvláštna akcia.

Svedok:,, Vozili nás autobusom po Kyjeve a okolí. Chodili sme na adresy, na ktorých bývali  členovia vlády, poslanci, významní podnikatelia. Príkaz znel: Vniknúť do bytu, alebo domu, prehľadať a všetky písomné dokumenty doniesť na stanovisko. Dokumenty preberali Anglicky hovoriace osoby…

CIA zbierala na všetkých vysokých predstaviteľov Ukrajiny kompromitujúce materiály a zisťovala:

Čísla všetkých účtov, v domácich, aj zahraničných bankách.

Po návšteve J. Brennana, vyšlo najavo, že Ukrajinci majú v zahraničí uložených viac, ako 160 mld. USD.

        Ako sa k tým peniazom dostať?

1. Z ukradnutých dokumentov pri domových prehliadkach zistiť čísla všetkých účtov.

2. Osloviť banky a zmraziť dotknuté účty. Po zmrazení majiteľ nemôže s peniazmi disponovať, banka však áno. Peniaze vrátiť štátu, alebo ukradnúť z účtu však nie je také jednoduché. Preto CIA na to ide inak.

3. Z ukradnutých dokumentov a v spolupráci s finančnou správou sa zistí či dotyčný podvádzal pri daňových priznaniach.

4. Dotyčného zatknú a vyšetrovateľ mu ukáže, koľko môže dostať rokov, za daňový podvod.

5. Oligarchovia sa radšej vykúpia – podpíšu príkazy na prevod peňazí na ľubovoľné množstvo a ľubovoľný účet.

6. Časť peňazí – a ráta sa, že takto sa môže nazbierať až 20 mld. USD! – sa môže vrátiť na účty Ukrajinského štátu, ale takto sa k peniazom dostane aj CIA a má zarobené na ďalšie zahraničné operácie.

Tymošenkovej a Juščenka sa to zatiaľ netýka, ale Janukovičovi už zmrazili 170 mil. USD. A to zďaleka nie je jediný.

Tie revolúcie nakoniec môžu byť celkom ziskové, ak viete, ako ich robiť…

 

  Aj Vás médiá presviedčajú, že referendá vo vzbúrených mestách sú protiústavné?

 

Ústava Ukrajiny:

,,Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené”.

Áno, vyššie spomenutý článok obsahuje aj Ukrajinská Ústava.

A na Majdane došlo k protiústavnému puču, pri ktorom bol odstránený demokratický poriadok a bola znemožnená činnosť ústavných orgánov. Vo svetle týchto faktov je vzbura v regiónoch úplne legálna, naopak tzv. vláda v Kyjeve – nelegálna.

 

 

            Problematické referendá?

 

17. 5. 1991 sa uskutočnilo referendum v ZSSR (aj na Ukrajine), s otázkou:,,Ste za zachovanie ZSSR“?

Hlasovanie v celom ZSSR spolu. Za: 70,2 % voličov.

Hlasovanie na Ukrajine. Za: 80,1 % voličov.

Ak teraz niekto spochybňuje Krymské referendum, tak čo je potom toto?

A 24. 8.1991 vyhlásil Ukrajinský parlament po predchádzajúcom vyhlásení suverenity, napriek výsledkom referenda zo 17.5.1991, ,,Nedeliteľnosť územia Ukrajiny“ a schválil, že na území Ukrajiny platí iba Ústava Ukrajiny.

Ukrajina  Autonómnu republiku Krym, ktorú dostala do administratívnej správy a nie do daru, Rusku nevrátila!

Tak kto nerešpektuje vôľu ľudu a kto komu kradne územie?

 

            Kyjev, máme problém.

 

Problémom pre režim v Kyjeve je samotný ľud Ukrajiny. Moc, podľa ústavy, vychádza z ľudu. Kyjevu ide nesporne o územnú celistvosť, ale ľud Ukrajiny, ktorá sa po osamostatnení, od r. 1991 zmieta v kríze, chudobe a v oligarchickom poddanstve, má teraz iný názor na riešenie situácie.

Na záver názor bývalého Amerického kandidáta na prezidenta a senátora Rona Paula:

,,Amerika, prečo robíme veci na Ukrajine ešte horšími?“

 

With respect

Dominik  Svetík