Nový cieľ USA na zmenu režimu: S. Arábia ?

17. novembra 2018, Domino Svetík, Analýzy a komentáre

USA nutne potrebujú „spáchať ďalšie dobro“ a zastaviť ďalší krvavý režim, aby si po svetovou verejnosťou nie príliš vysoko hodnotených inváziách do Afganistanu (2001), Iraku (2003), Líbye (2011), Sýrie (2013),  (na Ukrajinu 2014), vylepšili bilanciu o režim, ktorý je síce ich (a teda aj našim), spojencom, ale v tomto prípade by sa naozaj našlo málo hlasov, ktoré by sa „kráľovskej rodiny“, sediacej v púšti na rozprávkovom bohatstve zastali.

Saudská Arábia nebola zatiaľ označená za cieľ a to ani v slávnom prejave gen. Wesley Clarka, ktorý vyniesol na svetlo plány (dnes už väčšinou realizované), na invázie do siedmych krajín: TU (zapnite si titulky).

Mali by USA na takýto prepad dôvod?

1. Horúce dôvody existujú

Vražda saudskoarabského novinára na veľvyslanectve v Turecku,  nepochybne môže byť tým spúšťačom.

Nebudeme si ju rozoberať, ale  všimnime si jednu významnú vec:

Koho táto vražda najviac poškodila (samozrejme, okrem obete)?

Odpoveď: Saudskú Arábiu!

Veď na kieho boha, by režim, ktorý si žije v starostlivo pestovanom tieni, bokom od cerberovského dohľadu inak prísnych „ľudskoprávne“ a na „hodnoty“ orientovaných štátov a aktivistov, zorganizoval brutálnu vraždu na očiach celého sveta, ak by nechcel sám spáchať samovraždu?

A ktorý režim by chcel takúto samovraždu spáchať? Žiadny!

Čo z toho vyplýva? Že rozkaz na vykonanie tejto vraždy mohol dať niekto iný…

To neznamená, že krájať chudáka Chašúgdžího nemohli Saudi. Ale nemuselo to byť nutne na rozkaz Saúdskeho princa. To by musel byť šialený (čo do istej miery aj je). Že príkaz prišiel od princa Salmána, tvrdí CIA. Ak berieme do úvahy, že dynastiu Saudov zakladali priamo US špeciálne služby, a ochrana kráľovskej rodiny spadá do ich kompetencie dodnes, takáto správa znamená, že:

JE POTREBNÉ REŽIM DESTABILIZOVAŤ

a o tom je tento článok.

Znamená to, že vraždu mohli spáchať saudské špeciálne služby, kooperujúce s US službami, či priamo plniace ich rozkazy.

 

Časť tajných služieb každého štátu (veru aj SR), podlieha nadnárodnému riadeniu a občas robia kroky vedúce k výmene režimu aj vo vlastnom štáte (aj tie naše), pretože vláda ich nemá celé pod kontrolou a o časti vôbec netuší.

Keďže stopy v prípade pokrájaného novinára vedú neomylne do kráľovského paláca, môže byť táto vražda tou povestnou kvapkou, ktorou pretečie pohár. A čo ďalšie ten pohár naplnilo?

 

2. Staré a stále dôvody

Nič by tak nepotešilo armády US vazalov – od US štátnych zamestnancov, cez politikov ovládaných štátov, až po spriaznené médiá, ako táto výmena režimu, aj keď nie je (zatiaľ ) v pláne.

Kým pri Iraku, Afganistane, Líbyi, Sýrii a Ukrajine, musia klamať, či už vedome, alebo nevedome, tárať o dôkazoch, ktoré neexistujú, demokracii, ktorú pošliapavajú a o hodnotách, na ktoré aj tak serú…,

…pri Saudskej Arábii, ako cieli, by stačilo hovoriť pravdu, pričom by sa museli brzdiť, aby jej nepovedali veľa…

Skrátka a dobre, režim v Saudskej Arábii pravdepodobne pácha toľko „šibalstiev“,  že málokoho bude mrzieť, ak pôjde paradoxne ku dnu za niečo, na čo nemusel dať rozkaz.

3. Dôvody proti

Zhrnutie

Zvrhnutie kráľovského režimu v Saudskej Arábii, zdá sa, nie je zatiaľ na programe dňa.

Vidíme síce vraždu novinára, ako generálny spúšťač, ale vidíme aj riziká takejto operácie pre USA.

Čo ma zaujalo?

Touto vraždou sa pripravili podmienky pre takýto útok. Kto ich pripravil, nie je dôležité, aj keď by sme to radi vedeli. Ak ich USA budú ignorovať, je celkom možné, že dôjde k ďalšej a ďalšej udalosti.

Svetová verejnosť obrancov hodnôt, mieru a demokracie, túžiaca občas po krvi, bude huckať a nabádať USA, aby „trhali“.

Tu sa však riziká zjavne vyrovnávajú očakávaným výnosom. Možno táto kvapka, ešte nie je tou správnou kvapkou.

Ale kvapkanie pokračuje a núti „Sauronovo oko“, zameriavať pozornosť na tento tikajúci problém.

S úctou

Domino Svetík