Ukrajina: Ako presvedčiť ľudí o svojej pravde?

3. júna 2014, Domino Svetík, Občianska vojna na Ukrajine.

Po prezidentských voľbách pokračuje vojna Ukrajinskej vlády, proti ,,siedmim miliónom teroristom“, teda obyvateľom Doneckej a Luganskej oblasti, ktorí si v referende zvolili nezávislosť. ,,Naše médiá“ ich zasa volajú ,,proruskí radikáli“, alebo ,,separatisti“.

Keďže takéto hlasovanie odporuje Ústave každého štátu, každý štát sa bráni tým, že takéto referendum neuznáva a zasahuje silou. Problém Ukrajiny tkvie v tom, že dnešná vláda vyhnala tú predchádzajúcu vďaka tomu, že proti protestujúcim odmietla použiť silu. Silu teda použili protestujúci, a z bývalých protestujúcich sa stala dnešná vláda. Niektoré časti Ukrajiny, v tomto prípade Donecká a Luganská oblasť nesúhlasili s týmto vývojom, usporiadali referendum, v ktorom si odsúhlasili samostatnosť, nezávislosť, odtrhnutie od Ukrajiny a vlastnú štátnosť.

Pozrite si tieto ( +18), hrozné zábery, aby ste videli, s čím vlády Západu súhlasia a médiá to zatajujú. 

 

    Doneck a Lugansk, v ktorých dovedna žije takmer 7 miliónov ľudí, sami seba považujú za samostatné štáty.

Názov spojenej oblasti je ,,Novorossija“ a vládu v Kyjeve nazývajú ,,Junta“.

Vláda Ukrajiny sa s týmto stavom nehodlá zmieriť a tak nasadila proti týmto regiónom armádu.

Armáda prišla s tankami, raketometmi, lietadlami, vrtuľníkmi, delostrelectvom, mínometmi a ostreľovačmi. Usadila sa v blízkosti strategických bodov a snaží sa obidve oblasti dobyť silou. Na mestá Slaviansk, Kramatorsk a ďalšie dopadajú delostrelecké granáty, míny, rakety z vrtuľníkov a lietadiel, pričom sa používajú aj kazetové a trieštivé bomby, s cieľom zabiť čo najviac ľudí v okruhu ich účinku.

Vzbúrené oblasti si vytvorili vlastnú domobranu, ktorú postupne prebudovávajú na armádu. Zbrane získali jednak z vojenských skladov nachádzajúcich sa v danej oblasti, jednak sa ich snažia dopravovať z Ruska. Pred nedávnom sa domobrana pokúsila preraziť nákladným autom pohraničný bod strážený Ukrajinskou armádou a dopraviť do Ruska zranených. Ostreľovač najskôr zastrelil šoféra a keď auto zastalo vojaci Ukrajinskej armády naň zaútočili raketou odpálenou z ručného zariadenia. Výsledok: 35, až 40 mŕtvych (zábery sú dosť drsné!).

Na Lugansk včera zaútočili vládne vojská, niektoré časti museli byť evakuované.

Do Donecka 28.5.2014 dorazil veľký oddiel dobrovoľníkov, ktorý sa sformoval pravdepodobne v Rusku, pod dohľadom Kozáckych organizácií a dobrovoľníkov z Čečenska. Dorazil špičkovo vyzbrojený, disponuje protitankovými aj protileteckými ľahkými systémami, ktoré údajne nepomýlia ani tepelné protiraketové pasce, vypúšťané z lietadiel. Takže po niekoľkých zostrelených vládnych vrtuľníkoch, môžeme očakávať, že povstalci budú útočiť aj na stíhačky, prelietavajúce nad nimi kontrolovanými oblasťami.

Izraelci pochádzajúci z Ruska združení v batalióne Alia, vyrážajú pomôcť Donecku. Zdroj.

 

 

Situácia sa vyostruje.

Situácia v oblasti bola donedávna približne takáto: Ľudia prišli k urnám a rozhodli sa pre samostatnosť. Naďalej sa však snažili žiť svoj každodenný život, chodiť do práce, alebo si užívať ,,revolučnú nezamestnanosť“. Bojovalo sa viac – menej iba na okrajoch oblastí a v okrajových štvrtiach stotisícových miest Kramatorsk a Slaviansk, dobrovoľníkov, ochotných položiť život za nezávislosť bolo málo, ale po posledných útokoch vládnych jednotiek na obytné štvrte, vzrastá hnev obyvateľstva a vláda v Kyjeve bude musieť postupne posielať viac a viac vojakov, aj techniky. S každým zabitým, vzrastá odhodlanie ostatných(Pozor, veľmi drsné zábery). A zabitých už sú stovky.

Ak si Kyjev doteraz myslel, že vzbúrencov vyhladuje a unaví, potom postrieľa a zavrie vodcov (v opačnom poradí), a bude ,,vymaľované“, tak teraz začína byť jasné, že Kyjev vojensky, organizačne, ani politicky nedisponuje takou mocou, ani autoritou, aby konflikt mohol ukončiť v najbližších dňoch, ako si to naplánoval prezident Porošenko.

Zvyšok Ukrajiny žije v mediálnom Matrixe a nie je informovaný. Výnimky však existujú.

 Rusko v BR OSN, žiada prijať opatrenia.

Rusko vyzývalo Kyjev, aby okamžite ukončil použitie sily proti obyvateľstvu Juhovýchodných oblastí, čo sa nestretlo so žiadnou odozvou. Kyjev je mohutne podporovaný predstaviteľmi USA, EÚ a NATO.

Všetci veria, že raketami a bombami sa im podarí presvedčiť vzbúrencov o svojej pravde. A keď to nejde bombami, myslia si, že to pôjde ešte s  viac bombami. Filozofia sveta v ktorom žijeme, je založená na násilí a brutalite.

Rusko sa bude v najbližších dňoch pokúšať dosiahnuť konsenzus v BR OSN,  a získať podporu pre zákaz použitia sily pre Kyjev, zo strany BR, všetci však vieme, že tam Rusko neuspeje.

Rusko bude teda pokračovať v podpore Novorossije, tak, ako západ bude podporovať moc v Kyjeve.

Rusko vytvorilo špeciálny útvar na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine, takže nie je pravdepodobné, že udalosti sa niekedy podarí ututlať.

V Novorossiji zatiaľ dochádzajú základné zásoby, dochádzajú lieky, ako inzulín, zásobovanie je prakticky nemožné. Cesty do Ruska stráži Ukrajinská armáda a tak každú noc zatiaľ samozvané orgány vzbúrencov organizujú prieniky cez Ruskú hranicu, aby zabezpečili základné potreby pre nemocnice a zdravotnícke zariadenia.

Je jasné, že intenzita bojov o hraničné priechody do Ruska vzrastie a obidve strany sa na to pripravujú.

 

Spôsob, akým Kyjev vedie boje, je vojnový zločin.

Aj vojna má svoje zákony a existujú pravidlá, v rámci Ženevských konvencií, ktoré určujú, že vo vojne sa bojujúce strany majú vystríhať útokov na civilistov a na civilné objekty.

Vláda v Kyjeve sa nimi necíti byť viazaná a tak pod ich nezmyselným bombardovaním umierajú ľudia v súkromných domoch, granáty dopadajú na škôlky a nemocnice.

Nevalné výsledky Ukrajinskej armády spôsobuje aj nízka bojová morálka Ukrajinských vojakov, ktorí odmietajú strieľať na civilistov a je zdokumentovaných dosť prípadov, kedy prechádzajú na stranu vzbúrencov.

A svet sa ľahostajne díva. Naša vláda to podporuje. A my podporujeme našu vládu.

Zodpovední sme teda aj my.

S úctou

 

Domino  Svetík