Hrozí v najbližších hodinách Ruský vojenský zásah na Ukrajine? !

10. apríla 2014, Domino Svetík, Občianska vojna na Ukrajine.

,,Za tejto situácie Rusko nemôže ignorovať prosby o pomoc, prichádzajúce z juhovýchodu Ukrajiny!“, vyhlásil včera Vladimír Putin v telefonickom rozhovore s Barackom Obamom, ktorý sa podľa tlačovej agentúry Kremľa, uskutočnil z iniciatívy Americkej strany. Zdrojom správy je Ruská agentúra Regnum: ZDROJ.

 

Putin s Obamom prediskutovali svoje rozdielne hodnotenie situácie na Ukrajine a na Kryme.

 

Putin zdôraznil, že:,, V dôsledku protiústavného prevratu vznikla v Kyjeve vláda, ktorá nemá mandát občanov Ukrajiny a táto vláda vytvára nelegitímnymi rozhodnutiami tlak na Východné a Juhovýchodné regióny.

Rusko nemôže ignorovať výzvy a žiadosti o pomoc a pristúpi k nim v súlade s normami medzinárodného práva.“ 

Ruský prezident zdôraznil mimoriadny význam rusko-amerických vzťahov na zabezpečenie stability a bezpečnosti vo svete. Tieto vzťahy by nemali byť obetované pre individuálne rozdiely – aj keď veľmi dôležité –  a odlišný pohľad oboch krajín na aktuálne medzinárodné problémy.

Putin tak reaguje na posledné udalosti, keď Kyjev zasahuje proti demonštrantom v Donecku, Lugansku, Charkove a ďalších mestách nasadením vojenskej techniky, ale aj nasadením Amerických žoldnierov z jednotiek Greystone a Blackwater, ZDROJ, čo sú súkromné bezpečnostné firmy, ktoré nie sú registrované v USA a ktoré CIA používa pri operáciách, kedy nie je vhodné zviditeľňovať Americkú vojenskú prítomnosť.

V preklade to môže znamenať, že Rusko si osobuje právo zasiahnuť na Ukrajine, pretože Ukrajinská vláda, ktorá prišla k moci neústavným prevratom, nemá podľa medzinárodných noriem mandát riadiť krajinu a tak, ako už bolo skôr oznámené môže Rusko využiť v prospech ,,ochrany svojich záujmov“ nasadenie sily, ktoré nedávno schválila Ruská Duma. Takto sa ,,hlasuje“ v Ukrajinskom parlamente.

Zo strany B. Obamu je predpoklad, že využije Ruské ,,starosti“ a pritvrdí v tlaku na Sýriu, dokonca je možné, že Ukrajinská ,, revolúcia“ je jedným z krokov, ako dotiahnuť Rusko k súhlasu s dobytím Sýrie Američanmi. Myslím si však, že Rusi nie sú padnutí na hlavu, aby si nekontrolovali ,,Sýrske krídlo“.

Prezidenti sa na koniec dohodli, že zostanú v úzkom kontakte prostredníctvom ministrov zahraničných vecí a budú sa o vývoji situácie na Ukrajine informovať.

 

Včera Putin poslal 18 hlavám štátov list, k hospodárskej situácii na Ukrajine, ktorého preklad a plné znenie si môžete prečítať TU.

 

Pripomeniem, že Charta OSN pripúšťa nasadenie vojenskej sily, iba v dvoch prípadoch:

– Obrana v prípade napadnutia (tento článok využili USA na napadnutie Afganistanu po 11/9).

– V prípade schválenia takéhoto nasadenia v BR OSN.

Ak Rusko naozaj zaútočí, bude to znamenať absolútne bezprecedentnú situáciu, ktorá Slovensko, ako člena NATO priamo ohrozuje.

Takisto môže dôjsť k nárastu cien dôležitých komodít pre chod priemyslu a ohrozenie hospodárstva celej Európy, ako aj ďalším udalostiam, ktoré nie sme ani schopní domyslieť.

Dúfam, že všetci zúčastnení – vláda Ukrajiny, vláda Ruska, vláda USA, si uvedomujú, pred čím svet stojí a nikto neurobí krok, ktorý by mohol zatiahnuť svet do vojny!

S úctou

Dominik  Svetík