Založ si blog

Bojuje Turecko na strane Islamského štátu?

Intervencia medzinárodných síl proti Sýrii, ktorá je svetovej verejnosti predkladaná, ako ,,občianska vojna v Sýrii“, čoraz viac stráca svoje mediálne a politické krytie.

Západ zahmlieval a tvrdil, že vedie boj proti IS, Al – Kajdá, an – Nusrá a ďalším teroristickým zoskupeniam, pričom tieto získavali nielen nové územia, ale aj obrovské finančné zdroje, ktoré pochádzajú z ťažby ropy, únosov ľudí a ich predaja do otroctva, predaja drog a pamiatok, ale aj z vyberania daní na okupovaných územiach a hlavne, priamej vojenskej, logistickej,finančnej, aj obchodnej pomoci.

Včera tieto slová o zdrojoch a podpore IS predniesol v prítomnosti B. Obamu vo Washingtone, aj F. Hollande. Zdôraznil, že je potrebné túto pomoc prerušiť.

Ja dodám, že IS je neoficiálnou armádou – pechotou USA, Turecka, Qataru, Saudskej Arábie, Jordánska a ďalších krajín, ktoré sa na výcviku, pomoci, mediálnom, ekonomickom a politickom krytí, priamo podieľali, či stále podieľajú a slúži na dosiahnutie ich cieľov. Pozrite si zvodku zo Sýrskeho a Irackého bojiska zo dňa 24.11.2015.

Po vstupe Ruských leteckých síl do Sýrie a ich zapojenia sa do bojov, bolo čoraz viac dôkazov, že IS v Sýrii nielen bojuje, ale aj organizuje ťažbu a prepravu ropy zo Sýrie, do rafinérii v Turecku, Iraku a iných krajín, takže zapojenie síl USA a Turecka do boja proti IS bolo iba PR operáciou, aby svetová verejnosť dostávala správy, že ich vodcovia, bojujú na správnej strane. Pikoškou je, že niektoré americké médiá priniesli správy, že USA bombardujú cisterny IS. Použili k tomu videá, natočené ruskými stíhačkami…

Rusko, po takmer dvoch mesiacoch útokov na ciele IS a ďalších skupín, spôsobovalo prerušovanie biznisu z kradnutou ropou, navyše, minulý týždeň začalo priamo bombardovať prepravné a zásobovacie cisterny, smerujúce do Turecka, tak, ako to ohlásilo na G20.

Je možné, že ,,obchodným partnerom“ IS, s kradnutou Sýrskou ropou, je aj syn Tureckého prezidenta Erdogana.

Turecko, si navyše, sever Sýrie nárokuje, ako svoje územie!

Rusko spôsobilo bombardovaním Tureckého majetku, na ,,IS dobytých Sýrskych ťažobných kapacitách“, Turecku obrovské škody a odveta na seba nedala dlho čakať.

Po tom, čo Rusko zničilo takmer 1000 kamiónov, Turecké stíhačky zostrelili ruský bombardér. Nie je podstatné, či stíhačka bola zostrelená kilometer v Sýrii, alebo dva v Turecku. Osobne si myslím, že to bola chyba Ruska, ktoré vie presne, o čo sa v Sýrii hrá, aj kto hrá na ktorej strane, takže jednoznačne malo lepšie kryť svoje letecké operácie.

Je to zlyhanie ruského velenia. Dôkazom je, že Rusi okamžite pokrývajú Sýrsko – Tureckú hranicu systémami PVO z krížnika Moskva, ako aj z pozemných zostáv.

Ankara zjavne nevie, kto presne vydal pokyn zostreliť ruský stíhací bombardér, v panike zvolala radu NATO, Tureckí lídri verklíkujú o ochrane hraníc Turecka, ničmenej, incident spustil radu procesov, ktoré budú viesť k obrovským škodám pre suverenitu Turecka.

                    Toto sa už raz stalo…

Iste si spomínate, že v r. 2012 Sýria zostrelila Turecký Phantom, ktorý narušil Sýrske územie. Vtedajšie slová Erdogana, hovoria za všetko:

Pan Erdogan promlouval o tureckém „hněvu“ kvůli rozhodnutí sestřelit 22. června F-4 Phantom a Sýrii označil za „jasnou a naléhavou hrozbu.“ Krátkodobé narušení hranic nemůže být nikdy záminkou k útoku,“ řekl.

A  slová ruského navigátora, ktorý prežil TU.

Komu to prospeje? Vznik Kurdistanu, sprevádzaný občianskou vojnou v Turecku?

Iste ste si všimli, že Ankara je mimoriadne nervózna z aktivít Kurdov, ktorí sa snažia vytvoriť Kurdistan. Ankara kurdské strany vyhlasuje za teroristické organizácie, kurdské oddiely bombarduje nielen v Turecku, ale aj za hranicami, turecké stíhačky niekoľkokrát na Kurdov zaútočili aj na Sýrskom území.

Turecko kritizovalo aj USA, za nedávnu zásielku zbraní, ktorá bola ,,doručená“ práve Kurdom.

A predáci Kurdov vyhlasujú v médiách, že ešte nikdy neboli tak blízko svojmu cieľu – vzniku Kurdistanu. To ale znamená, že budú podporovať destabilizáciu Turecka, Iraku, aj Sýrie. Minimálne.

Útok odštartoval procesy, ktoré povedú ku vzniku Kurdistanu.

Tento útok má všetky znaky nadnárodného riadenia, pretože, kým na prvý pohľad je jasné, že škodu utrpelo Rusko, v konečnom dôsledku bude najviac poškodené práve Turecko.

Preto by bolo veľmi zaujímavé vedieť viac o pozadí príkazu, ktorý rozhodol o zostrelení ruského lietadla.

Rusko doteraz rešpektovalo celistvosť Turecka, ale incident nasmeroval Rusko k podpore síl, ktorých pôsobením vznikne situácia, že Turecko vojde do občianskej vojny o udržanie suverenity a hraníc. Rusko naopak, bude obviňované, že sa podieľa na ďalšom odtrhávaní územia, ako na Kryme a Donbase.

Dôjde k podpore snahy Kurdov o svoj vlastný štát, čo v dôsledku znamená občiansku vojnu v Turecku.

Turecko, samozrejme nenechá snahy o odtrhnutie svojho územia bez boja, a tak sa občianska vojna v Turecku rozhorí naplno. Erdogan môže veľmi ľahko prísť do situácie, že tak, ako on všade podporoval ,,Arabskú jar“ v réžii Muslimského bratstva (ktoré zastrešuje, okrem iných, aj Al – Kajdu a IS, a ktorého je minimálne sympatizantom), tak aj on môže byť obvinený z útokov na civilné obyvateľstvo, čím sa mu dostane takej ,,pozornosti“, ako Saddámovi, Kaddáfímu, alebo Assadovi.

Od soboty, kedy BR OSN dala – veľmi vágny -,,mandát“ na boj s terorizmom nad územím Sýrie, sa na Sýrskom nebi voľne pohybovali, okrem Francúzov, ktorí bombardujú IS v Rakká z dôvodu, že ,,teroristický útok na Paríž bol pripravený v Sýrii“, na čo, sa mozrejme, neexistujú dôkazy, aj lietadlá Turecka a USA, ktoré, podľa mňa viac ochraňujú svoje záujmy, ako bombardujú IS.

Až do Tureckého parlamentu presiakli správy, že na použití chemických zbraní v Sýrii sa podieľala práve turecká tajná služba, čím Turecko chcelo docieliť zásah proti Assadovi a jeho odstavenie od moci.

To sa síce nepodarilo, ale Turecko, pod krytím, že Sýrske ťažobné kapacity zabral IS, jednoducho lúpi na cudzom území.

Tejto praxi je však pravdepodobne koniec. Ten koniec bol sprevádzaný ruským bombardovaním viac ako 1000 tureckých cisterien na Sýrskom území.

Turecko v odvete reagovalo zostrelením ruského lietadla.

Ak teda niekto špekuluje, či hrozí vojna, tak vojna nám beží na plné obrátky. V hre je vznik nových štátov.

Ringom, na ktorom si to súperi rozdávajú, je Sýria. Tzv. vojna s IS poskytuje celkom slušné mediálne krytie. Hrá sa však o vznik nových štátov, prekresľovanie hraníc a to sa neobíde ani bez priamych vojenských zásahov, ani bez teroristických útokov.

Ak na Blízkom východe niektoré štáty prídu o územie a iné vzniknú na ich úkor, obidve strany si zapamätajú, kto komu pomáhal.

A samotný incident nesie jasný rukopis tretej strany, ktorá k takémuto kroku Turecko naviedla, aby sa vzápätí stiahla a z diaľky pozorovala, ako bude reagovať Rusko, veď v Rusku to môže spôsobiť protesty proti vláde, ktoré povedú k destabilizácii.

Rusko môže reagovať agresívne voči Turecku a byť zatiahnuté do konfliktu.

Rusi v prvých reakciách oznámili, že končia s koordináciou. V praxi to znamenalo, že Rusko oznamovalo úmysly a ciele svojich operácií, kvôli tomu, aby sa takéto incidenty nestali.

Ak sa incident stal, môže to teda znamenať, že bol pripravený.

Turecko  totiž tiež pristúpilo k podpisu memoranda a predchádzaní incidentom v boji proti IS, ktoré podpísalo Rusko a USA. USA prevzali rolu garanta…

Turecká stíhačka vlastne aj mohla desaťkrát varovať Ruskú. Desaťkrát na území Sýrie a desaťkrát na inej frekvencii, takže Rusi buď nepočuli, alebo si mysleli, že na Sýrskom území a od spojenca im nič nehrozí. A Turci to mohli urobiť aj v dobrej viere, že frekvencie, ktoré in odovzdal ,,garant“, sú v poriadku…

A, nezabúdajme, že incident zastavil a zmrazil zbližovanie Turecka a Ruska. Koniec spoločným projektom a koniec ,,Tureckým potokom“.

Pre niekoho skvelé správy…

S úctou

Dominik Svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425485x
Priemerná čítanosť článkov: 9632x

Autor blogu