Založ si blog

SR nemusí pri hlasovaní o kvótach prehrať.

V Lisabonskej zmluve existuje klauzula (Protokol 36, článok 3), podľa ktorej pri hlasovaní o kvótach má hlas SR väčšiu váhu a hlas Nemecka menšiu váhu.

Podľa tohto článku si krajina, ktorá by mohla byť v nejakej veci prehlasovaná na Rade, tak, ako sa to stalo Slovensku pri prijímaní kvót, môže vyžiadať hlasovanie tzv. ,,starým spôsobom“.

Táto možnosť platí do marca 2017. Hlasovanie o kvótach prebehlo podľa nových pravidiel, pri ktorých na prehlasovanie stačí 55% štátov, reprezentujúcich 65% populácie.

Z toho vyplýva, že pri ďalšom hlasovaní o tzv. trvalých kvótach, budú mať štáty Východnej európy, za predpokladu, že naši zástupcovia si uplatnia hlasovanie podľa čl.3, protokol 36, oveľa väčšiu šancu zablokovať prijatie povinných trvalých kvót.

Na túto možnosť upozornil český EU poslanec Petr Mach listom premiéra ČR.

Žaloba SR na EU má šancu na úspech.

Podľa čl. 5. ods. 4, ods. 4 SEU, ,,Únia môže vykonávať svoje právomoci iba v miere nevyhnutnej pre dosiahnutie stanoveného cieľa“.

Ak je cieľ definovaný, ako ,,pomoc, solidarita a ochrana ľudí, prichádzajúcich z krajín, v ktorých z dôvodov vojny a teroru sú ohrození na živote“, tak táto pomoc sa dá poskytnúť aj inak, ako zavedením povinnosti pre všetky členské štáty, prijímať ich a poskytnúť im azyl. EU napr. môže pomáhať týmto ľuďom aj mimo územia členských štátov a do EU púšťať iba tie osoby, ktoré prešli azylovým konaním s kladným výsledkom.

Je dôležité, aby vláda SR zastupovala záujmy občanov tým najlepším možným spôsobom, aby jej úradníci ( napríklad MV Robert Kaliňák pri minulom zasadnutí Rady), disponovali takými právnymi informáciami, ktoré im pomôžu čo najlepšie  pri takýchto aktoch dosiahnuť ciele, ku ktorým boli vládou SR zaviazaní.

Protiprávna cesta migranta na územie EU

Český senátor  za ODS, T. Jirsa bol Senátom vyslaný do Macedónska, aby zmapoval a preveril, akým sôsobom sa utečenci dostávajú na územie EU. Jeho slová:

Všetky zúčastnené krajiny porušujú právo EU.

Na územie Grécka migrantov privážajú pašeráci.

Grécko (člen EU), ich autobusmi prepraví do Macedónska (mimo EU).

Macedónsko (nečlen EU), ich prepraví do Srbska (nečlen EU).

Srbsko (nečlen EU), ich dopraví na hranicu Chorvátska, alebo Maďarska, teda opäť členov EU.

Chorvátsko a Maďarsko ich (z neznámych dôvodov), ale protiprávne, opäť vpustia na územie EU a posúvajú ich cez Slovinsko a Rakúsko do Nemecka.

Denne až 5 tisíc. Celá správa T. Jirsu TU.

Chorvátska prezidentka včera na zasadnutí V 4 oznámila, že do Chorvátska dorazilo iba 8.10.2015, 8 tisíc utečencov…

S úctou

Dominik Svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1426550x
Priemerná čítanosť článkov: 9639x

Autor blogu