Založ si blog

Smer a útok na podnikateľov.

Robert Fico na dnešnej tlačovej konferencii práve vysvetľuje, ako ide Smer podporiť začínajúcich podnikateľov, dokonca aj s projektami, ktorým nikto neverí!?

Na druhej strane zavedením tzv. daňovej licencie, vlastne nariadil platiť dane ľuďom a firmám, ktoré majú nulový daňový základ, takže im zo zákona nevyplýva povinnosť zaplatiť daň, čím tie firmy nielen diskriminuje, ale doslova vypaľuje.

V čom je ,,daňová licencia“  v rozpore s logikou?

V tom, že ju nemusia platiť všetci. Ten, čo zaplatil daň, nemusí platiť licenciu.

V tom, že predpisuje firmám odviesť daň aj v prípade, že firma je v strate, čo je vlastne zavedenie dane zo straty, ktorú presadzovala za vlády SDĽ, B. Schmognerová.

Výška tejto dane nie je pre každý subjekt rovnaká, preto si namodelujme situáciu s daňovou licenciou vo výške 980.- Eur/rok.

Máme dva subjekty:

1. Subjekt číslo jedna má daňový základ 4 900.- Eur. Daň vo výške 20% z tohto daňového základu, ktorú je povinný odviesť, predstavuje sumu 980.- Eur.

Ak zaplatí daň v tejto výške, nemusí už platiť žiadnu daňovú licenciu.

2. Subjekt číslo dva má daňový základ 0, takže normálne by nebol povinný odviesť daň z príjmu.

Dnes však musí zaplatiť daňovú licenciu vo výške 980.- Eur, presne ako subjekt číslo jedna, takže vláda tým akoby nariadila, že každý musí mať daňový základ v nejakej minimálnej výške, v tomto prípade by výška daňového základu predstavovala 4 900.- Eur.

Vláda vlastne zdaňuje firmy tým, že im ,,predpíše“ povinný daňový                                       základ.

Kým jedna firma zaplatí dane, ktoré by v každom prípade platila a ak ich zaplatí v nami modelovanej výške 980.- Eur, žiadnou daňovou licenciou sa zaťažovať nemusí, druhá firma, ktorá nemala dostatočný rozdiel medzi príjmami a výdavkami, musí zaplatiť tiež takú istú sumu, akoby mala daňový základ v tej istej výške, ako prvá firma, teda 4 900.- Eur.

Je evidentné, že takéto vynútené zdaňovanie nie je v poriadku, vedie k likvidácii mnohých podnikateľov, ktorí sa tak – tak uživia.

Takéto diskriminačné znevýhodnenie, pomocou akoby povinného daňového základu, by malo byť čo najskôr zrušené.

Predstavme si to u fyzických osôb – občanov:

Jeden zarobí ročne v hrubom 12 000 Eur. Po odčítaní odvodov a nezdaniteľných častí mzdy, by bol povinný odviesť na daniach , dajme tomu, tých 980.- Eur.

Druhý zarobí v hrubom 5 000 Eur. Po odčítaní odvodov a nezdaniteľných častí, by ale štát od neho chcel, aby tiež zaplatil to isté čo ten, ktorý zarobil viac, ako raz toľko.

Ak sa pozrieme na jeho ročný príjem, teda 5000 Eur, je nám jasné, že 980 Eur jednoducho mať nebude. Tak čo s ním? ,,Nech si požičia“ – povie štát.

Zdá sa vám to logické, správne, alebo spravodlivé?

A nakoniec Vám priblížim ,,čarovnú“ snahu B. Schmognerovej, zaviesť daň zo straty, ktorú pred médiami zdôvodňovala takto (a ktorú vlastne Smer zaviedol):

Otázka:,,Prečo chcete zaviesť paušálnu daň pre firmy, ktoré sú viac, ako tri roky v strate (majú nulový daňový základ)“?

B. Schmognerová: ,,Pretože ak sú tri roky v strate, tak buď musia skrachovať, alebo podvádzajú“.

             Jednoduchý príklad, ktorý Vám osvetlí, ako sa B. Schmognerová (a Smer), hlboko mýli:

Firma si z vlastných zdrojov postaví kotolňu za 450 tis. Eur. Týchto 450 tisíc Eur si samozrejme nemôže zaúčtovať do nákladov v tom roku, kedy ich zaplatila, ale túto sumu bude postupne dávať do nákladov 9 rokov po 50 tis. Eur/rok (tomu sa hovorí odpisy).

Tak bude mať firma 9 rokov každý rok v nákladoch 50 tisíc Eur, vďaka čomu môže mať (ale aj nemusí), (kľudne aj celých 9 rokov) nulový daňový základ (resp. stratu).

Tak firma môže byť 9 rokov v strate, pričom sa jej môže vynikajúco dariť a všetky svoje záväzky môže uhrádzať včas.

S úctou

dominik  svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425582x
Priemerná čítanosť článkov: 9632x

Autor blogu