Na Kryme nedošlo k porušeniu medzinárodného práva.

19. augusta 2014, Domino Svetík, Analýzy a komentáre

Moje tvrdenie z nadpisu článku opieram o Deklaráciu nezávislosti USA, ktorej celý text v preklade si môžete prečítať TU.  Na konci článku  nájdete niektoré body z textu Deklarácie. Ak sa nad nimi zamyslíte,  uvedomíte si, že  tí, čo vládnu v USA, tento, pre nich posvätný dokument, považujú iba za historický sentiment.

Zakazuje medzinárodné právo ľuďom usporiadať referendum a slobodne si vybrať štatút a smerovanie svojej krajiny? Nie? Takže otázka je zodpovedaná.

                         Výňatok z Deklarácie nezávislosti USA

,,Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni a jsou nadáni jistými nezcizitelnými právy, mezi něž patří právo na život, svobodu a budování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustavují mezi lidmi vlády, odvozující svou oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou. Že kdykoli počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má lid právo ji změnit nebo zrušit a ustavit vládu novou, která by byla založena na takových zásadách a měla svou pravomoc upravenou takovým způsobem, jak uzná lid za vhodné pro zajištění své bezpečnosti a svého štěstí.“

                           Krym a vývoj od r. 1991.

20. januára 1991 bolo na Kryme usporiadané referendum, ktoré rozhodovalo o otázke v znení:,,Ste za nezávislú republiku Krym a ste za začlenenie Krymu do ZSSR?”.  ,,Za“  hlasovalo 93% účastníkov referenda, pri 81% účasti.                                                                                                                                                                       4.septembra 1991 prijal parlament Krymu ,,Deklaráciu o štátnej suverenite Krymu.“, ako dôsledok referenda z 20.januára 1991.

6. mája 1992 Krym prijal vlastnú Ústavu, podľa ktorej bol Krym: ,,Nezávislý štát v štruktúre Ukrajiny“.

1. decembra 1991 sa uskutočnilo referendum o nezávislosti Ukrajiny.

7. – 8. decembra 1991 prezidenti Kravčuk, Šuškevič a Jeľcin podpísali akt vystúpenia Ukrajiny, Bieloruska a Ruska zo ZSSR. Tvrdili, že ako zakladajúce krajiny ZSSR (spolu so Zakarpatskou rep.), majú na ukončenie činnosti ZSSR právo, napriek referendu v ZSSR z mája 1991, v ktorom na otázku:,,Ste za zachovanie ZSSR?“, odpovedalo vyše 78 % zúčastnených  voličov kladne.

Krym, ako suverénny štát, hoci vo zväzku s Ukrajinskou republikou, mal teda neoddiskutovateľné právo usporiadať referendum v marci 2014, ktoré potvrdilo nezávislosť a odsúhlasilo vstup Krymu do zväzku RF.

Nakoniec, v r. 1995 zrušila Štátna rada Ukrajiny platnosť Ústavy Krymu a vyhlásila ho za autonómnu republiku.

Vo svetle týchto faktov vychádza, že právo porušila predovšetkým Ukrajina a de facto týmto aktom (zrušením jeho ústavy a vyhlásením Krymu za svoju autonómiu), –

                                ANEKTOVALA KRYM.

            Čo na referende z marca 2014 hľadáte nezákonné?!

Podľa Ústavy je zdrojom moci ľud. Ak sa ľud v referende pri 90% účasti rozhodne, že vyhlási nezávislosť, tak takéto rozhodnutie je 100 % platné.

Porovnajte si voľby do EU parlamentu v r. 2014, kde prišlo k urnám 13 % voličov. Výsledky všetci demokrati považujú za platné. Pritom tvrdia, že demokracia je vláda väčšiny nad menšinou.

Akú váhu (pre ľud Krymu), mala Budapeštianska dohoda medzi Jeľcinom a Kučmom o nedeliteľnosti hraníc Ukrajiny?

Nebola ratifikovaná Ruskou Dumou, nie je uložená v archívoch OSN, z hľadiska medzinárodného práva to bolo  písomné vyhlásenie dvoch prezidentov…

Predovšetkým však: Táto zmluva k ničomu nezaväzovala obyvateľov Krymu. Chce niekto tvrdiť, že táto zmluva upierala ľudu Krymu právo na referendum?  Samozrejme nie.

Takže:

1. Najskôr sa uskutočnilo referendum na Kryme, ktoré právoplatne vyhlásilo nezávislý Krym a kladne odpovedalo na otázku, či Krym chce byť súčasťou Ruska.

2. Po referende Krymský parlament požiadal RF  o vyjadrenie sa k žiadosti o pripojenie Krymu k RF.

3. Ruská Duma vyhovela žiadosti Krymu a súhlasila s jeho pripojením do zväzku Ruskej federácie.

Obviňovať Rusko, že Krym anektovalo, je prinajmenšom  nekvalifikované.

Na Kryme nedošlo k porušeniu medzinárodného práva. Žiadne medzinárodné právo nezakazuje ľuďom právo na slobodnú voľbu. A na Kryme došlo práve k tomu, že ľudia si slobodne vybrali smerovanie a štatút svojej krajiny.

motto: ,,Najvyššou formou demokracie je síce Američanmi organizovaný, ozbrojený štátny prevrat, ale myslím si že Američania sa neurazia, ak referendum na Kryme, dáme na druhé miesto.” domino svetík

                             Z Deklarácie nezávislosti USA

,,Avšak, když dlouhá řada případů zneužití moci a skutků bezpráví, sledujících neustále tentýž cíl, svědčí o úmyslu podrobit je naprostou krutovládou, pak je jejich právem, a přímo povinností, takovou vládu svrhnout a postarat se o nové strážce své příští bezpečnosti.“

Naivná otázka:

Akú váhu malo verejné vyhlásenie prezidenta USA, R. Reagana o tom, že NATO sa nebude rozširovať smerom na východ?

Podľa aktuálneho stavu, žiadnu…

                                     Zásadná otázka:

   Vyhlásili takto (v rozpore so zákonmi a ústavou materskej krajiny), nezávislosť aj iní?  Takmer všetci!

 

 Spojené štáty americké vyhlásili nezávislosť 4.júla 1776, počas vojny za nezávislosť 1775 – 1783, v ktorej 13 kolónií, ktoré podliehali vláde a zákonom Veľkej Británie zvíťazilo a donútilo V. Britániu podpisom tzv. Parížskeho mieru, uznať USA.

Dobre si prečítajte, čo je, o.i., obsahom Deklarácie  nezávislosti USA:

 Ak takto vznikli USA, prečo práve USA vedú kampaň za nelegitimitu referenda o nezávislosti Krymu?

Takto v poslednej dobe vzniklo Chorvátsko, Macedónsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina…

A Kosovo. A Ukrajina…

                                  Z Deklarácie nezávislosti USA

,,

Zřídil množství nových úřadů a poslal sem houfy úředníků, aby sekýrovali náš lid a ujídali z jeho majetku.

Udržoval mezi námi v době míru stálá vojska bez souhlasu naší legislativy.

Učinil vojenskou moc nezávislou na občanské moci a jí nadřazenou.

Spojil se s ostatními, aby nás podrobil jurisdikci, jež je cizí naší ústavě a neznaná našimi zákony, a dal tak souhlas k jejich aktům domnělého zákonodárství:
– o ubytování velkých útvarů ozbrojeného vojska mezi námi;
– o jejich ochraně předstíraným procesem před potrestáním za vraždy, kterých by se mohli dopustit na obyvatelích těchto států;
– o přerušení našeho obchodu se všemi částmi světa;
– o uvalování daní bez našeho souhlasu;
– připravení nás o výhody výslechu porotou v mnohých případech;
– odvážení nás za moře, abychom byli souzeni za domnělé trestné činy;
– o zrušení svobodné soustavy anglických zákonů v sousední provincii, zřízení neomezené vlády v ní a rozšíření jejích hranic tak, aby zároveň poskytla okamžitý příklad a vhodný nástroj k zavedení téže absolutní vlády v těchto koloniích;
– o odnětí našich výsadních listin, zrušení našich nejcennějších zákonů a základním změnění forem naší vlády;
– o postavení našeho vlastního zákonodárství a prohlášení, že pouze oni sami jsou vybaveni pravomocí vydávat pro nás zákony ve všech a v jakýchkoli případech.

Vzdal se zde vlády tím, že nás prohlásil za zbaveny své ochrany a vedl proti nám válku.“

S úctou

domino  svetík