Založ si blog

Ruskí poľnohospodári: , , Vďaka za sankcie, USA a EU“.

Rusko v odpovedi na sankcie zo strany USA a EU, prijalo rozsiahly zákaz dovozu takmer všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z EU, USA a Ukrajiny, presnejšie z krajín, ktoré zaviedli voči Rusku sankcie.

V Ruskej Dume sa začne prejednávať zákon:,,Štát – agresor“, ktorý znemožní spoločnostiam zo štátov, ktoré zaviedli sankcie proti Rusku, pôsobiť na Ruskom trhu. Hneď zo začiatku bolo menovaných šesť obrích auditorských a poradenských spoločností, typu Delloite & Touch, KPMG, ktoré ročne za poradenské služby fakturujú Rusku – hlavne ministerstvám (presne ako u nás), viac, ako 3 miliardy Dolárov.

 

   Ruskí poľnohospodári oslavujú.

 

,,Toto je obrovská šanca na rozvoj Ruska, myslím si, že mnoho ľudí si dnes slávnostne prestrie stôl.

Vďaka EU a USA za službu, ktorú ste urobili pre Rusko“, teší sa farmár z Novgorodu, N. Ivanov.

,,V minulom roku sme vyhodili 500 t. mrkvy, pretože nám ju nezobral žiadny reťazec ani za 5 Rubľov. Teraz, keď sa uvoľnia pulty pre domácu produkciu, bez problémov pokryjeme potrebu Ruska“, hovorí I. Gavričenková, vedúci ekonóm poľnohospodárskeho združenia zo Smolenska.

 

,,Znásobíme produkciu rýb, hovädzieho, bravčového“.

 

,,Zvýšime produkciu hydiny, údených mäsových produktov, mlieka, masla, vajec, syrov, zvýšime počet stád, Rusko vyváža 20 miliónov ton kvalitnej pšenice ročne, pritom rovnaké množstvá dovážame“, nechávajú sa počuť poľnohospodári v médiách.

V Ruských médiách vôbec nevidieť paniku. Práve naopak. Do Ruska sa z okolitých krajín dovážajú obrovské množstvá poľnohospodárskych a potravinárskych produktov, čo dusí  vlastnú produkciu potravín. V médiách naopak, vidieť nadšenie, že všetci, ktorí neboli ,,pripustení“ na domáci trh, alebo boli obmedzovaní, dostanú šancu.

 

Rusi v sankciách vidia šancu na rozvoj.

 

Zaznievajú však aj kritické hlasy, ktoré tvrdia, že Ruské poľnohospodárstvo už bolo zničené, zanikli pestovateľské a šľachtiteľské stanice, jednoduchšie, ako budovať vlastnú kvalitu, je doviezť všetko zvonka. Ruskí producenti budú musieť výrazne pridať a zvýšiť kvalitu, aby sa priblížili štandardom, ktoré mali doteraz na pultoch.

Zatiaľ je v nadšení vidieť veľa vlastenectva, nasledujúce mesiace poskytnú lepšiu odpoveď na otázku, či Rusi odpozorovali dosť zo Západu na to, aby potraviny na pultoch nepripomínali známu nekvalitu socialistickej veľkovýroby, ktorá bez konkurenčného prostredia kŕmila ľudí naozaj hocičím.

 

    Vplyv oživenia poľnohospodárstva na priemysel a ostatné odvetvia. (Návod pre Slovensko?).

 

V každom prípade rozvoj vlastných poľnohospodárskych  a potravinárskych kapacít, bude mať priaznivý dopad na zvýšenie zamestnanosti nielen v danom odvetví, ale aj v priemysle, ktorý zvýši výrobu poľnohospodárskych strojov, vo výskume, ktorý oživí technologické postupy, v produkcii hnojív a v chemickom priemysle,  zvýši sa záujem o študijné odbory zviazané s rozšírenou produkciou priemyslu a poľnohospodárstva, jednoducho takéto oživenie jedného obrovského odvetvia sa odrazí na pozdvihnutí všetkých nadväzujúcich odvetví.

 

V nasledujúcej tabuľke je prehľad pomeru vlastnej produkcie a dovozu, vo vybraných poľnohospodárskych komoditách a rybích produktoch.

Tabuľka: Čo je cudzie, čo je naše.

Kto neovláda azbuku, tak v strede je Podiel importu v %.

V ľavom poli zhora dolu, je postupne napísané:

Produkt: Obilie, Zemiaky, Hydina, Cukor, Bravčové, Ryby, Maslo, Mlieko, Hovädzie, Syry.

Vpravo sú: Poznámky

Dmitry Polukhina

Zdroj: D. Poluchin, KP, Rus.A. Ovčinikov, A.Pankin:Obchodná vojna z Ruskom

 

Domino  Svetík

 

 

 

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425596x
Priemerná čítanosť článkov: 9632x

Autor blogu