Založ si blog

MS 2014: Futbal, jeho krása a brutalita.

Veľmi veľa priemeru, trochu málo zábavy.

Od Majstrovstiev sveta vo futbale sa vždy očakáva, že prinesú zmeny v trendoch, taktike, stratégii, že uvidíme nádherné akcie, góly, prekvapenia, nové hviezdy, že milióny ľudí zabudnú na svoje každodenné starosti a budú sa baviť tou nádhernou hrou. Interaktívny prehľad všetkých zápasov a štatistík.

Kým spoznáme nového majstra sveta, ktorý vzíde zo vzájomného súboja dvojíc: Brazília vs Nemecko ( 1 : 7 ) a Argentína vs Holandsko ( 4 : 2, pok. kopy), môžeme pouvažovať nad tým, čo sme videli, z čoho sme mali radosť a čo v nás vyvolalo rozpaky.

 

Hra tímov a hra hviezd.

 

Španielsko, Anglicko, Portugalsko a Taliansko priniesli fanúšikom vo svojich krajinách kopu sklamania, keď cestovali domov už po bojoch v skupinách. Ich hviezdy, ako Casillas, Rooney, Ronaldo, Balotelli a ďalších, nezastihol šampionát v optimálnej forme, nikto ich nenahradil a tak si na šampionáte zahrali iba po tri zápasy.

Naopak, hviezdy v mužstvách semifinalistov, ako Neymayr, Klose, Messi, Robben, dokázali prevziať zodpovednosť a rozhodovať zápasy a tak sú ich mužstvá v semifinále zaslúžene.

Najkrajší futbal, so snahou o útočnú hru s množstvom šancí a túžbou po víťazstve predvádzajú Holanďania, podobne, ako hra Brazílie s Neymarom, aj ich výkon stojí a padá na Robbenovi. Tradične dobrý, bojovný a kolektívny výkon predvádza Nemecko. Môj tip na finále je: Nemecko vs Argentína.

Príjemným prekvapením boli výkony nečakaných účastníkov štvrťfinále, ako Kostarika, Kolumbia a Alžírsko, ktoré bez hviezd, ale s dobre organizovanou tímovou hrou, dokázali postúpiť zo skupín a následne nepredávali v zápase s favoritmi svoju kožu lacno.

Z individualít zaujal mladý James Rodrigues, Kolumbijská ,,desiatka“ doteraz najlepší strelec šampionátu.

 

 

Rozhodcovia, najslabší článok MS.

 

Futbal je kontaktná hra s množstvom osobných súbojov, individuálnych akcií, krásnych kombinácií a – faulov. Brutalita mnohých zákrokov vyplýva častokrát z povahy hráčov. Sú ,,mäsiari“, ktorí za nič na svete nedovolia, aby súper cez nich prešiel. Odstavia ho, alebo zložia. Kvôli tomu sú pravidlá a kvôli tomu sú rozhodcovia.

Zápasy, v ktorých rozhodcovia neurobili chybu, môžeme aj na týchto MS spočítať na prstoch jednej ruky. Pritom pravidlá sú vcelku jasné, rozhodca však raz nevidí, raz je pod tlakom, raz sa zle rozhodne, raz kompenzuje jedno zlé rozhodnutie, druhým zlým rozhodnutím, pri ofsajdoch je veľakrát problém čiarového posúdiť postavenie hráčov a momentu prihrávky v desatine sekundy, ale najvážnejšou nočnou morou súčasného futbalu, sú jednoznačne fauly a ich posudzovanie.

 

 Fauly ničia futbal.

A to doslova. Ak sa nezmení postoj FIFA a UEFA k posudzovaniu faulov, budú zápasy ovplyvňované deštruktívnymi hráčmi čoraz viac a dívať sa na to je utrpením pre divákov, aj pre aktérov.

Povedzme si dva príklady: Faulujúci Suarez a faulovaný Neymayr.

1. Uruguajský útočník Suarez v osobnom súboji zahryzol do pleca Taliana Chielliniho a vo svete sa rozpútala hystéria, ku ktorej sa vyjadrovali aj psychiatri. Suarez dostal exemplárny trest, nezahrá si niekoľko mesiacov, pritom ten faul bol banálny, súpera nezranil, dokonca nemusel ani spadnúť.

Zdá sa vám, že ho obhajujem? Nie, ale v každom zápase sa hráči držia za dres, bránia v hre, udierajú lakťami, likvidujú súpera bez lopty zozadu a – nič. Rozhodcovia púšťajú hrubú hru a tá najviac škodí futbalu, zabíja jeho krásu, likviduje a znechucuje tvorivých hráčov a zvýhodňuje ,,mäsiarov“.

Z môjho pohľadu bol Suarezov faul síce prevedením unikátny, ale v podstate banálny a nezaslúžil si nič iné ako odpískanie a zahratie priameho kopu. Bola to pikoška, z ktorej FIFA nelogicky urobila kauzu. Pritom desiatky brutálnych, likvidačných zákrokov odzadu, zostali nepotrestané, alebo skončili kartou.

2. Kolumbijčan Zuňinga zozadu vletel kolenom do chrbta Neymayra a zlomil mu stavec v chrbtici. Tu chcem vyzdvihnúť fakt, že faulujúci hráč vedel, že nemôže zasiahnuť loptu!

Takéto fauly, pri ktorých faulujúci trafia iba hráča, musí FIFA začať trestať prísnejšie a musia byť trestané v zápase, v ktorom prebehli.

 

Prenášať trest z jedného zápasu do druhého je blbosť!

 

Faul, tak,  ako v hokeji, musí byť trestaný v zápase, v ktorom sa udial. Hráč, ktorý fauluje, dostane napr. žltú kartu. Ak v niektorom z predchádzajúcich zápasoch už nejakú dostal, nenastúpi v ďalšom zápase. To je hlúposť. Tak, ako v hokeji, je treba trestať v zápase, ktorý sa hrá. Čo má poškodené mužstvo z toho, že jeho súper, ktorý možno zvíťazil aj vďaka faulujúcemu hráčovi, nastúpi proti inému mužstvu, v inom zápase, bez hráča, ktorý fauloval?

Faulujúci hráči musia vidieť viac červených kariet.

Iba tak sa dosiahne, že bude víťaziť tvorivá hra na úkor deštrukcie a brutality. Môžeš faulovať ale riskuješ, že oslabíš mužstvo a prehráš.

To musí byť trend vo futbale, ak chceme vidieť viac gólov, viac krásnych akcií a menej  ovplyvnených zápasov, vďaka podobným ,,masakrom“, ako bol zákrok na Neymayra.

 

Je to predsa iba šport.

 

A niekedy v ňom ide o život. Korupčné škandály FIFA, najnovšie okolo Kataru 2022, do ktorého sú zapletené, okrem funcionárov FIFA, aj hlavy štátov, nám jednoznačne hovoria, že na pozadí sú obrovské záujmy ústiace do machinácií, manipulácie a ovplyvňovania.

FIFA v tomto zložení nie je schopná sebareflexie, pretože aktuálne, po finančnej stránke prežíva zlatý vek, v ktorom je schopnosť úsudku jej predstaviteľov zatienená leskom peňazí.

Aj to sa však pomaly končí.

Príde kríza, úpadok mnohých klubov bude znamenať regulácie súťaží, odmeňovania hráčov, ale aj, a v to dúfam najviac, víťazstvo futbalu, ktorý sám osebe, je prekrásna a fascinujúca hra.

Majstrovstvá sveta nám priniesli rozptýlenie, zábavu a postarajú sa nám, aj vo svojom finále, o napätie, vzrušenie a námety na rozhovory a analýzy.

Pre mnohých už skončili, štyri krajiny a v nich milióny fanúšikov, sú však stále v nádeji, že pohár zdvihne nad hlavu práve kapitán ich národného tímu.

Vychutnajme si toto krásne divadlo až do konca a dúfajme, že po skončení šampionátu vedenie svetového futbalu dá zelenú zmenám, ktoré z futbalu vytlačia brutalitu a napomôžu tvorivosti, majstrovstvu a kreativite.

Dúfam, že v budúcnosti budeme viac obdivovať futbalovú stránku futbalu, ako odsudzovať jeho odvrátenú tvár.

With respect

Domino  Svetík

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425590x
Priemerná čítanosť článkov: 9632x

Autor blogu