Založ si blog

Popri voľbách mohlo byť aj referendum o zotrvaní SR v EU.

Predstavme si, že paralelne s voľbami do EU parlamentu, by sa konalo referendum s otázkou:,,Ste za to, aby SR bola naďalej súčasťou EU“?

                 Pri účasti 13,2 % voličov, by bolo takéto referendum neplatné.

Na to, aby bolo v SR referendum platné, by muselo prísť k urnám najmenej 50% voličov a zároveň by na položenú otázku odpovedalo kladne viac, ako 50% zúčastnených voličov. A na to, aby prezident vyhlásil referendum, najskôr oň musí požiadať podpismi najmenej 350 tisíc voličov.

To je takmer toľko, ako teraz bolo voliť europoslancov.

 

              Voľby sú naproti tomu platné, aj keby volili iba rodinní príslušníci trinástich europoslancov?

 

Zdá sa, že áno. Každý zvolený a ich kamaráti mi povedia:,,Tí voliči, ktorí neprišli, dôverujú tým 13%, že to rozhodnú správne“. Samozrejme, môžeme to aj takto interpretovať. Ale natíska sa otázka: Prečo potom aj v prípade referenda neupraviť zákon tak, aby akákoľvek účasť voličov v referende, zakladala jeho platnosť?

 

Alebo opačne. Ak referendum je platné iba s nadpolovičnou účasťou oprávnených voličov, prečo tak neupravíme aj volebnú účasť vo voľbách? 

 

Ako je možné, že medzi zákonmi o voľbách a o referende sú také drastické rozdiely, keď referendum je najvyššou formou demokracie?

 

Ak by volebný zákon určoval rovnakú minimálnu účasť, ako pri referende, tak by voliči v SR vyjadrili touto účasťou názor:,,Neželáme si v EU parlamente žiadneho poslanca zo SR.“

 

Nasledovalo by stiahnutie súčasných poslancov, ktorým by skončil mandát a žiadni ďalší by tam už neodcestovali! To je výsledok týchto volieb,  z pohľadu referenda.

Iste si spomínate, že referendum nám nebolo dopriate ani v prípade vstupu do NATO, ani v prípade rozpadu Československa, štátu, na vzniku ktorého sa podieľali, v mojich očiach významnejšie osobnosti z obidvoch národov, než aké ich riadia teraz.

Aktuálne sme však vo volebnom období, v ktorom sa konali hneď až dvoje parlamentné voľby. A kvôli čomu? Keďže parlament neodhlasoval našu účasť v Eurovale (ESM), pán Dzurinda zvalil vládu a dohodol sa s R. Ficom, ktorý nariadil svojej strane odhlasovať Euroval a za to ,,dostal“ voľby.

 

    Otázka na R. Fica, aj na R. Sulíka.

 

Pán Fico, ak ste boli presvedčení, že parlament SR musí hlasovať za vytvorenie ESM, prečo ste to neurobili aj z pozície opozície?

Pán Sulík, ak ste vedeli, že Euroval bude odhlasovaný aj bez Vás, prečo ste radšej nehlasovali zaň a nezostali vo vláde?

No a pre pobavenie si kliknite na tento volebný plagát s poľským kandidátom.

Neviem povedať, či ho zvolili…

Nečakaná, láskavá zmena…

S úctou

Domino  Svetík

 

 

 

 

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1425574x
Priemerná čítanosť článkov: 9632x

Autor blogu