Založ si blog

Hrozí v najbližších hodinách Ruský vojenský zásah na Ukrajine? !

,,Za tejto situácie Rusko nemôže ignorovať prosby o pomoc, prichádzajúce z juhovýchodu Ukrajiny!“, vyhlásil včera Vladimír Putin v telefonickom rozhovore s Barackom Obamom, ktorý sa podľa tlačovej agentúry Kremľa, uskutočnil z iniciatívy Americkej strany. Zdrojom správy je Ruská agentúra Regnum: ZDROJ.

 

Putin s Obamom prediskutovali svoje rozdielne hodnotenie situácie na Ukrajine a na Kryme.

 

Putin zdôraznil, že:,, V dôsledku protiústavného prevratu vznikla v Kyjeve vláda, ktorá nemá mandát občanov Ukrajiny a táto vláda vytvára nelegitímnymi rozhodnutiami tlak na Východné a Juhovýchodné regióny.

Rusko nemôže ignorovať výzvy a žiadosti o pomoc a pristúpi k nim v súlade s normami medzinárodného práva.“ 

Ruský prezident zdôraznil mimoriadny význam rusko-amerických vzťahov na zabezpečenie stability a bezpečnosti vo svete. Tieto vzťahy by nemali byť obetované pre individuálne rozdiely – aj keď veľmi dôležité –  a odlišný pohľad oboch krajín na aktuálne medzinárodné problémy.

Putin tak reaguje na posledné udalosti, keď Kyjev zasahuje proti demonštrantom v Donecku, Lugansku, Charkove a ďalších mestách nasadením vojenskej techniky, ale aj nasadením Amerických žoldnierov z jednotiek Greystone a Blackwater, ZDROJ, čo sú súkromné bezpečnostné firmy, ktoré nie sú registrované v USA a ktoré CIA používa pri operáciách, kedy nie je vhodné zviditeľňovať Americkú vojenskú prítomnosť.

V preklade to môže znamenať, že Rusko si osobuje právo zasiahnuť na Ukrajine, pretože Ukrajinská vláda, ktorá prišla k moci neústavným prevratom, nemá podľa medzinárodných noriem mandát riadiť krajinu a tak, ako už bolo skôr oznámené môže Rusko využiť v prospech ,,ochrany svojich záujmov“ nasadenie sily, ktoré nedávno schválila Ruská Duma. Takto sa ,,hlasuje“ v Ukrajinskom parlamente.

Zo strany B. Obamu je predpoklad, že využije Ruské ,,starosti“ a pritvrdí v tlaku na Sýriu, dokonca je možné, že Ukrajinská ,, revolúcia“ je jedným z krokov, ako dotiahnuť Rusko k súhlasu s dobytím Sýrie Američanmi. Myslím si však, že Rusi nie sú padnutí na hlavu, aby si nekontrolovali ,,Sýrske krídlo“.

Prezidenti sa na koniec dohodli, že zostanú v úzkom kontakte prostredníctvom ministrov zahraničných vecí a budú sa o vývoji situácie na Ukrajine informovať.

 

Včera Putin poslal 18 hlavám štátov list, k hospodárskej situácii na Ukrajine, ktorého preklad a plné znenie si môžete prečítať TU.

 

Pripomeniem, že Charta OSN pripúšťa nasadenie vojenskej sily, iba v dvoch prípadoch:

– Obrana v prípade napadnutia (tento článok využili USA na napadnutie Afganistanu po 11/9).

– V prípade schválenia takéhoto nasadenia v BR OSN.

Ak Rusko naozaj zaútočí, bude to znamenať absolútne bezprecedentnú situáciu, ktorá Slovensko, ako člena NATO priamo ohrozuje.

Takisto môže dôjsť k nárastu cien dôležitých komodít pre chod priemyslu a ohrozenie hospodárstva celej Európy, ako aj ďalším udalostiam, ktoré nie sme ani schopní domyslieť.

Dúfam, že všetci zúčastnení – vláda Ukrajiny, vláda Ruska, vláda USA, si uvedomujú, pred čím svet stojí a nikto neurobí krok, ktorý by mohol zatiahnuť svet do vojny!

S úctou

Dominik  Svetík

Správa z mojej pandémie

06.02.2022

Presne pred rokom som mal Covid. 4 dni potenia, bez teploty, pocity, ako pri chrípke, resp. zápale priedušiek, bolesť svalov, slabosť, nepamätám si, že by som kašľal. Mám k tomu rešpekt. Presne po roku som prekonal Omicron. 5 dní prechladnutý, kýchanie, bez teploty, jedna, dve noci potenie, sople, šteklenie na prieduškách, občasný kašeľ, konzultoval som to s mojou lekárkou, [...]

Očkovaní a nakazení – je to vôbec možné?

02.11.2021

(Podľa mňa to nie je možné, to bude určite nejaká hlúposť, prosím, preskúmajte to a povedzte mi že sa mýlim, že sa mi to iba sníva). server iDnes.cz Podľa štatistík MZ ČR, za október spadol počet neočkovaných seniorov, ktorí sa novo dostávajú na jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS), pod 50 percent. Dlhodobo je tiež dvakrát viac úplne očkovaných ako [...]

„. . . tri razy ma zaprieš. “ (Takmer), neuveriteľný príbeh.

27.06.2021

Včera sme sa so Zuzkou trochu túlali… Keď sme prechádzali cez Hronský Beňadik, niečo nás ťahalo pozrieť si katedrálu a kláštor, ktorého korene siahajú pred 11. storočie a ktorý pri Tureckej expanzii bol významnou pevnosťou, strážiacou Slovenskú bránu pred postupom Turkov k banským mestám – Štiavnici, Kremnici, Banskej Bystrici a i. V r. 1599, Turci, ale [...]

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

zubár, zuby, zubný kaz,

Dolinková sa chystá šetriť na pacientoch. Zdravý chrup sa stáva výsadou bohatých

16.04.2024 17:00

Náplasťou na rastúce ceny za zdravý chrup boli aspoň sčasti benefity zdravotných poisťovní. Od mája však pacienti o ne prídu.

Ján Mazák

Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka z jej čela, zo zasadnutia odišiel

16.04.2024 16:58

Návrh podalo sedem členov Súdnej rady pre podozrenie zo zneužitia funkcie, čo Mazák považuje za nepravdu.

Dlhé diely / Karlova Ves /

Nepriateľ zelene v Karlovej vsi? Bratislavskú mestskú časť trápi poškodzovanie stromov

16.04.2024 16:46

Na neznámeho páchateľa, ktorý poškodzoval zdravé dreviny, upozorňovala mestská časť napríklad aj vlani v máji.

Domino Svetík

Sú tmavé miesta, do ktorých je treba priniesť svetlo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 1424808x
Priemerná čítanosť článkov: 9627x

Autor blogu